Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Bulgariei la Cotroceni. Eliminarea dependenţei de gazul rusesc, printre priorităţi

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul bulgar Kiril Petkov. Eliminarea dependenţei statelor europene de gazul rusesc şi importanţa strategică a Dunării pentru România şi Bulgaria s-au numărat printre subiectele prioritare de discuţie.

29 apr. 2022, 17:58
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Bulgariei la Cotroceni. Eliminarea dependenţei de gazul rusesc, printre priorităţi
foto: Presidency.ro

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Bulgariei la Cotroceni. Discuţiile au vizat modalităţile de aprofundare a relaţiei bilaterale, evoluţiile de securitate generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi sprijinul acordat Ucrainei, securitatea energetică, coordonarea poziţiilor în plan regional, european şi în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În plan bilateral, Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Kiril Petkov au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre ţările noastre, în plan politic, economic şi securitar. În ceea ce priveşte cooperarea economică, a fost evidenţiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creşteri semnificative în ultimii ani.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Bulgariei la Cotroceni. Domeniile în care România va colabora cu vecinii de la sud de Dunăre

Cei doi înalţi oficiali au discutat despre obiectivele comune de îmbunătăţire a conexiunilor rutiere şi fluviale de-a lungul Dunării şi luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilităţii fluviului. În acest sens, a fost accentuată necesitatea implementării rapide a Proiectului european Fast Danube, menit să îmbunătăţească navigaţia în partea româno-bulgară a Dunării.

Ambii lideri au subliniat rolul important al comunităţilor aflate pe cele două maluri ale Dunării, realizarea interconectărilor contribuind la dezvoltarea economică şi la crearea de noi oportunităţi pentru acestea.

În domeniul energiei, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, Preşedintele României a subliniat importanţa finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federaţia Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria şi Polonia.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa majoră a operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia şi a apreciat măsurile luate recent în această direcţie de statul vecin. Cei doi înalţi oficiali au accentuat importanţa cooperării bilaterale şi regionale, pentru a face faţă acestei situaţii complexe în domeniul energetic. De asemenea, Preşedintele României şi Prim-ministrul Bulgariei au reiterat importanţa cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Cu privire la evoluţiile de securitate generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care autorităţile române îl acordă Ucrainei, pe multiple planuri, în ceea ce priveşte susţinerea acordată refugiaţilor ucraineni care au venit în România, prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava, respectiv pentru facilitarea exporturilor de produse ucrainene ca modalitate de susţinere a economiei Ucrainei. În plus, au fost discutate modalităţi de coordonare a măsurilor de ajutorare şi de gestionare a situaţiei.

Preşedintele României a abordat, totodată, şi aspectele legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care Republica Moldova are nevoie.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Kiril Petkov au discutat şi despre avansarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieţei Unice, cât şi la întărirea rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual, marcat de crize multiple. Cei doi înalţi oficiali au convenit continuarea coordonării pentru atingerea acestui obiectiv comun.