Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei: „Lupta anticorupţie este vitală pentru România”

Autoritățile statului român vor continua lupta anticorupție, întrucât "această luptă este vitală pentru România", a declarat președintele Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni.

20 iun. 2016, 16:18
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei: „Lupta anticorupţie este vitală pentru România”

Lupta anticorupție este extrem de dificilă și complicată pentru România. Este o luptă care nu se desfășoară doar în planul Justiției, ci sper să se desfășoare și în planul mentalităților. Doar că Justiția poate să lucreze relativ mai repede decât se pot schimba mentalitățile. Este foarte complicat pentru societatea românească de a urmări de ce anumite faze ale luptei anticorupție se petrec într-un fel, dar toate aceste chestiuni nu sunt motive de șovăire. Vom continua neabătuți lupta anticorupție, fiindcă această luptă este vitală pentru România„, a afirmat Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele german, Joachim Gauck.

Șeful statului român a adăugat că „doar o clasă politică care s-a reformat poate să fie garantul pentru o dezvoltare democratică sănătoasă și pentru o economie sănătoasă în România”.

În acest sens, cred că nu trebuie supraevaluat faptul că, în unele situații, și trebuie să recunoaștem, foarte punctuale, anumiți politicieni care au anumite probleme cu legea au fost aleși la alegerile locale. Eu sunt convins că există un sprijin larg al alegătorului român pentru lupta anticorupție și, în acest sens, cu siguranță, vom vedea rezultatele și în plan electoral„, a mai declarat Klaus Iohannis.

Gauck: Germania este partenerul comercial numărul unu al României

Germania este partenerul comercial numărul unu al României. Un număr de peste 8.000 de companii cu capital german activează aici în România și încearcă să garanteze un succes antreprenorial. Pentru a putea, însă, beneficia de potențialul existent și pentru a putea oferi cetățenilor României evoluțiile de care ei au nevoie și dezvoltarea de care ei au nevoie este nevoie, pe lângă spiritul antreprenorial, (…) avem nevoie, însă, și de condiții cadru legale, viabile. (…) Iată-mă ajuns la un subiect la care noi vom urmări cu multă atenție evoluțiile. Cu mare plăcere constat că sprijiniți aceste reforme. Că o face Guvernul, și că mai ales, în ceea ce privește combaterea corupției, de către justiție, aveți realizări importante. Justiția este în stare să ofere soluții la problemele existente. Aș dori să subliniez în mod deosebit activitatea DNA de la care pornește un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, ci și către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte și dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA, ca a treia putere în stat„, a declarat președintele german.

Iohannis: Relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică

Pentru România, relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO. (…) Discuțiile cu președintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relațiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice și sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanța pe care o acordăm acestei cooperări și acestei relații„, a mai spus președintele Iohannis.

Șeful statului român a adăugat că l-a asigurat pe președintele Gauck de faptul că România ‘rămâne dedicată proiectului european și acordă o importanță deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene’.

„Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar și responsabil”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului român a subliniat că de mulți ani Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor în țara noastră, iar potențialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.

‘Am arătat în discuții că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creștere economică și consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investițional în oportunitățile oferite de piața românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investițiilor în România, voi participa împreună cu domnul președinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanții unor companii germane relevante”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că a abordat și subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparținând minorității germane din România, din punct de vedere cultural și educațional.

‘Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului președinte, a Germaniei, privind modelul interetnic și intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul sașilor, dar, în același timp, și patrimoniul nostru comun, european”, a spus Iohannis.

Șeful statului român a precizat că l-a asigurat pe președintele Gauck de poziția solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migrației, dar și de combatere a cauzelor acesteia. „Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea țării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania”, a spus Iohannis.