Klaus Iohannis s-a întors din vacanţă. Primele decrete semnate de preşedinte în 2016

Klaus Iohannis s-a întors din vacanţă şi a luat primele decizii din acest an. Şeful statului a retrimis în Parlament legea prin care se interzice difuzarea de publicitate pentru medicamente la radio şi TV, şi a semnat mai multe decrete. Printre acestea, cel de acreditare a lui Luca Niculescu ca ambasador în Franţa şi cel de promulgare a legii prin care defrișările ilegale sunt incluse în cadrul amenințărilor la securitatea națională. Şeful statului a fost plecat în vacanţă în Florida.

09 ian. 2016, 15:54
Klaus Iohannis s-a întors din vacanţă. Primele decrete semnate de preşedinte în 2016

Potrivit Preşedinţiei, președintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă,  mai multe decrete, între care şi cel privind acreditarea lui Luca Niculescu în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Franceză.

Todată, şeful statului a promulgat legea prin care defrișările ilegale sunt incluse în cadrul amenințărilor la securitatea națională, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat remis sâmbătă presei.

Senatul a adoptat, pe 14 decembrie anul trecut, propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991 în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României.

Prin propunerea legislativă a PNL, amendată în comisiile de specialitate, prevede completarea articolului 3 al Legii privind siguranța națională cu litera m), potrivit căreia: „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”

CITEŞTE ŞI  Legea care interzice publicitatea la medicamente, retrimisă în Parlament. Iohannis cere reexaminarea

Alte decrete semnate sâmbătă de şeful statului: Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62/2011; Decret privind eliberarea din funcţia de procuror şef al Serviciului judiciar din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Silvia Ştefănescu – pensionare.

În ceea ce priveşte Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, în iunie, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, apreciind că angajatorul nu poate reține și vira cotizația de sindicat pe statele lunare de plată, la cererea organizațiilor sindicale, deoarece salariul, potrivit Codului Muncii, se plătește direct titularului.

Senatul a respins în septembrie cererea de reexaminare cerută de șeful statului. Camera Deputaților a acceptat în parte obiecțiile formulate de președintele Iohannis. Potrivit legii, la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată. De asemenea, actul normativ prevede că această cotizație plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

Tot sâmbătă, Iohannis a solicitat reexaminarea legii prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a petrecut sărbătorile de iarnă alături de soția sa, Carmen Iohannis, în Florida.