Klaus Iohannis s-a lăudat la ONU cu progresele Agendei 2030: „România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”

România şi-a atins deja 62% din ţintele naţionale ale implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis într-o intervenție pe care a avut-o în cadrul Summitului privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

19 sept. 2023, 23:24
Klaus Iohannis s-a lăudat la ONU cu progresele Agendei 2030: „România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”

Şeful statului a citat cifre din Raportul Naţional Voluntar privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) din 2023 şi a subliniat că România „a făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte ODD-urile asociate protecţiei mediului şi limitării schimbărilor climatice„.

Suntem aici pentru a discuta despre realizări și, cel mai important, despre provocările cu care ne confruntăm.

Summitul din acest an marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă. Mă bucur să subliniez că România și-a atins deja 62% din țintele naționale pentru 2030, conform Raportului Național Voluntar privind ODD-urile din 2023.

De asemenea, aș dori să subliniez că România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește ODD-urile asociate protecției mediului și limitării schimbărilor climatice.

Printre realizările noastre de la ultimul Summit privind ODD-urile din 2019, la care am participat și eu, se numără: dezvoltarea suplimentară a structurilor instituționale pentru implementarea ODD-urilor; formarea experților în dezvoltare durabilă; și stabilirea setului național de indicatori de dezvoltare durabilă.

Aceste realizări au fost facilitate de parteneriate regionale solide și prin implicarea instituțiilor multilaterale.

România a adoptat, de asemenea, strategii și angajamente ambițioase legate de atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, economia circulară și educația pentru climă și mediu, pentru a numi doar câteva domenii naționale prioritare”, a declarat Iohannis la New York.

De asemenea, şeful statului şi a făcut apel la unitate şi solidaritate.

„Dragi colegi, au mai rămas doar șapte ani până în 2030! Mai avem puțin timp și trebuie să ne intensificăm cooperarea. Anii rămași trebuie folosiți pentru acțiuni generatoare de rezultate care nu sunt posibile fără unitate, solidaritate și implicare puternică în cadru multilateral.

Trebuie să consolidăm în continuare Sistemul de Dezvoltare al ONU, să monitorizăm mai bine implementarea ODD-urilor și să fundamentăm politicile de dezvoltare pe știință și date de calitate.

Să lucrăm împreună, să ne sprijinim reciproc, să facem schimb de bune practici și să utilizăm resurse în comun – toate acestea sunt aspecte esențiale pentru implementarea Agendei 2030. Vă rugăm să considerați România partenerul dumneavoastră în construirea unei societăți și a unei economii durabile, esențiale pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a fost declarația lui Klaus Iohannis.