Klaus Iohannis: Salut cu căldură demersul istoric al Maiei Sandu de aderare la UE. România va continua să fie un susținător sincer

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o primă reacție după ce Maia Sandu a anunțat că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.

03 mart. 2022, 20:24
Klaus Iohannis: Salut cu căldură demersul istoric al Maiei Sandu de aderare la UE. România va continua să fie un susținător sincer

Klaus Iohannis a spus că salută această mișcare a țării vecine și că va susține demersul aderării la UE.

„Salut cu căldură demersul istoric de astăzi al preşedintei Maia Sandu. România va continua să fie un susţinător sincer, constant şi activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene. Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers”, a scris şeful statului, joi, pe Twitter.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a precizat că solicitarea Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană reprezintă un „pas istoric”.

„Solicitarea Republicii Moldova de aderare la UE e un pas istoric. România va continua să lucreze alături de R. Moldova în parcursul său către UE”, a precizat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, alături de Natalia Gavriliţă, premierul Republicii Moldova

Maia Sandu le-a transmis cetățenilor săi, joi seara, că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și va fi depusă zilele următoare la Bruxelles.

„Maturitatea unui popor se vede cel mai bine în vremuri grele. Se vede în decizii cumpătate, în echilibrul dintre libertate și responsabilitate. Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat atunci când nu am termis tiraniei să se instaleze în țara noastră. Am arătat că vom trăi după reguli atunci când am apărat democrația la alegeri.

Și acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem solidari, calmi, generoși și responsabili. Unele decizii au nevoie de timp. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum, cu lecțiile învățate, suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic, în democrație și prosperitate, parte a lumii libere.

Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur. Realizarea acestui obiectiv e datoria noastră.

Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea e adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței. E țara care astăzi deține președinția Consiliului UE. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii văd viitorul țării noastre în UE”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și Eveniment major! Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la UE. „Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv”

Citește și Klaus Iohannis, discuţii cu Maia Sandu după ce s-a decretat stare de urgenţă în Republica Moldova