Klaus Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor

Klaus Iohannis a retrimis la Parlament Legea finanţării partidelor politice prin care toate campaniile electorale ar urma să fie plătite din bani de la stat. Preşedintele vrea o reglementare mult mai strictă a felului în care se face această finanţare şi, în plus, nu este de acord ca politicienii să se împrumute de la oameni de afaceri pentru campanii.

10 apr. 2015, 16:48
Klaus Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor

Klaus Iohannis atrage atenţia că schimbarea clasei politice nu se poate face fără transparență în gestionarea banilor primiți de partide.

”Schimbarea clasei noastre politice, atât de așteptată de cetățeni, nu se poate face fără transparență în gestionarea banilor primiți de partide. De aceea, am trimis Parlamentului spre reexaminare Legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. O lege atât de importantă trebuie să fie bine dezbătută și limpede formulată, ca să nu lase loc de interpretări sau derapaje”, scrie președintele, vineri, pe Facebook.

Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale „atât sub aspectul concordanței cu principiile și normele constituționale referitoare la partidele politice, cât și sub aspectul clarității normelor juridice”.

De asemenea, el solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice și juridice, donațiile, controlul finanțării, precum și clarificarea unor prevederi „susceptibile a încălca principiul pluralismului politic”.