Klaus Iohannis se laudă cu RO-Alert la summitul COP27: „Aceste sisteme trebuie extinse la nivel global”

Președintele României a lăudat sistemul Ro-Alert, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh și a spus că acesta ar trebui extins la nivel global.

08 nov. 2022, 16:58
Klaus Iohannis se laudă cu RO-Alert la summitul COP27: „Aceste sisteme trebuie extinse la nivel global”

Klaus Iohannis a participat marți, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh din Egipt.

Citește și Klaus Iohannis, veşti proaste pentru români: „Ne confruntăm cu o serie de probleme structurale”

Președintele României a vorbit despre măsurile privind gestionarea riscurilor asociate dezastrelor și a subliniat importanța sistemelor de alertă timpurie.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a lăudat sistemul Ro-Alert care poate transmite mesaje pentru a avertiza populația civilă cu privire la fenomenele meteorologice extreme și le-a transmis celorlalți lideri prezenți la summit că astfel de sisteme trebuie extinse la nivel global.

”Evenimentul de marți a fost un prilej pentru șefi de stat și de guvern, înalți reprezentanți ai structurilor ONU și ai altor organizații interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alerta timpurie cu privire la situațiile de risc.

Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori reziliența internațională la schimbările climatice și pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile să se adapteze

În cadrul dezbaterii, Klaus Iohannis a punctat faptul că aceste comunități vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice și a evidențiat că acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice și în eforturile de a proteja cetățenii de consecințele acestora”, transmite Administrația Prezindențială, printr-un comunicat de presă.

Îmbunătățirea gestionării riscurilor asociate dezastrelor și a sistemelor de alertă timpurie – esențială pentru a minimiza pierderile umane, naturale și materiale, pentru reducerea costurilor economice și sociale și care protejează, totodată, sănătatea și siguranța cetățenilor, sunt câteva dintre mărsurile care pot fi puse în aplicare, a subliniat Iohannis.

Mai mult, Klaus Iohannis a precizat că pentru a răspunde eficient dezastrelor naturale, trebuie să facem schimb de bune practici și să împărțim resurse, făcând referire la implicarea României în mai multe misiuni internaționale de gestionare a incendiilor de vegetație din Grecia, Macedonia de Nord, Slovenia și Franța, potrivit Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele Iohannis a transmis disponibilitatea României de a colabora cu țările interesate și cu toți cei care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale.

Citește și Klaus Iohannis nu figurează nici măcar pe lista extinsă pentru șefia NATO. Americanii au dat verdictul: cine sunt favoriții