Klaus Iohannis, două şedinţe de urgenţă pe tema coronavirus. „Prioritatea PSD-ului este dărâmarea Guvernului”

Klaus Iohannis a convocat miercuri după-amiază, la Palatul Cotroceni, miniştrii cabinetului Orban, tema ce urmează a fi dezbătută fiind legată de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. Şeful statului a avertizat că virusul este încă printre noi şi a criticat în termeni duri PSD care este "preocupat astfel de ceea ce ştie să facă mai bine - de jocuri politice şi combinaţii meschine, cu scopul de a da jos un Guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor".
Ionela Marcu
19 mai 2020, 13:25
Klaus Iohannis, două şedinţe de urgenţă pe tema coronavirus.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

 • România a trecut de câteva zile din starea de urgenţă în starea de alertă. În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulţi români care respectă în continuare regulile – poartă măşti de protecţie şi menţin distanţarea socială.
 • Am văzut de asemenea instituţii publice şi companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activităţii şi au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.
 • Din nefericire, au fost în aceste zile nişte  exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşită că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol.
 • Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să respecte câteva reguli de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi să stopăm definitiv epidemia. 
 • Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor, iar în acest moment trebuie să vă spun că dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri.
 • Solicit autorităţilor locale să îşi asume odată cu starea de alertă un rol mai ferm, mai activ de gestionare a situaţiei, în comunităţile pe care le administrează.
 • Am reuşit până acum să controlăm epidemia şi măsurile pe care le-am luat în starea de urgenţă şi-au dovedit eficienţa. Au fost două luni foate grele pentru toţi.
 • Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum când am reuşit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet, un mod de viaţă cu care eram mai obişnuiţi.
 • Cred că nimeni nu-şi mai doreşte să reintrăm în starea de urgenţă, dar vom fi obligaţi să luăm din nou această decizie în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ.
 • Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconştienţă, alţii din reavoinţă, dezinformări. Propagă tot felul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor. 
 • Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive pentru mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectând responsabilitatea socială care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă.
 • Când am fost uniţi într-un efort naţional cu toţii, cetăţeni responsabili, specialişti şi guvernanţi, am reuşit să salvăm vieţi şi să limităm răspândirea noului coronavirus. 
 • Să nu irosim, dragi români, tot ce am câştigat în aceste două luni cu mari sacrificii.
 • Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor şi nerespectarea măsurilor de protecţie. Sunt aceiaşi vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român şi care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru naţional să eşueze.
 • În vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetăţeanului şi programul economic care să ducă la reconstrucţie, prioritatea PSD-ului este în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, aşa cum a anunţat cu mândrie liderul acestui partid.
 • Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat astfel de ceea ce ştie să facă mai bine – de jocuri politice şi combinaţii meschine, cu scopul de a da jos un Guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor.
 • O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitar, asta îşi doreşte PSD pentru România. Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat ţara noastră în această perioadă cu un Guvern PSD în funcţie.
 • România, dragii mei, nu mai poate fi blocată în trecut. Are nevoie de resetare şi reconstrucţie.
 • Această pandemie ne-a afectat pe toţi prin amploare şi gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporţie mai mare sau mai mică, însă o abordare constructivă implică tratarea crizei şi ca oportunitate pentru a aşeza România pe fundamente sănătoase.
 • Pentru că vorbim de oportunităţi, am putut observa o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România şi mă refer digitalizarea adminsitraţiei. Instituţiile s-au adaptat rapid – de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar până la acordarea de servicii medicale online. Este un uriaş pas înainte care trebuie consolidat.
 • Totuşi este important să înţelegem că nu vorbim despre o repornire a economiei de la zero pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni. Au fost sectoare care au funcţionat la capacitate deplină – sectorul construcţiilor şi al infrastructurii, ceea ce explică creşterea economică de pe primul trimestru. 
 • Relansarea economică se va sprijini pe investiţii în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivate şi pe  investiţii masive în infrasfructura de transport, energetică şi de sănătate.
 • Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase care vor susţine în mod durabil prosperitatea românilor. 
 • Ceea ce trebuie să facem acum şi aici solicit sprijinul tuturor forţelor politice credibile şi mediului de afaceri este să oferim încredere angajaţilor şi întreprinzătorilor. 
 • Din păcate, avem o notă de plată lăsată de Guvernele precedente care ne limitează mult spaţiul de intervenţie, de aceea ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiţi să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare pe care lucrează în prezent Comisia Europeană.
 • Priorităţile pentru perioada următoare sunt menţinerea sănătăţii cetăţenilor noştri şi relansarea economică.
 • Dragi români, împreună am trecut cu bine prin încercările dificile în ultimii ani care au testat solicitatea democraţiei noastre. Împreună am depăşit cu bine două luni de stare de urgenţă şi am reuşit să ţinem sub control una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii populaţiei cu care ne-am confruntat în ultimii 50 de ani.
 • Suntem pe drumul cel bun. Trebuie doar să continuăm cu fermitate, cu înţelepciune,şi să ne unim eforturile pentru a construi împreună ţara pe care ne-o dorim.

Klaus Iohannis, va avea marți, 19 mai a.c., ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Tot marți, Klaus Iohannis, va avea, începând cu orele 15:00, la Palatul Cotroceni, o a doua ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministru, Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă„, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'