Klaus Iohannis semnează decrete pe bandă rulantă înainte de vacanţa de Crăciun. Ce nume importante pleacă din sistem

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare, dar a semnat şi alte decrete importante.
Filip Stan
19 dec. 2023, 11:48
Klaus Iohannis semnează decrete pe bandă rulantă înainte de vacanţa de Crăciun. Ce nume importante pleacă din sistem

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete privind înaintarea în grad şi trecerea în rezervă a mai multor generali, între care şi Daniel Petrescu, fostul şef al Statului Major General al Armatei Române.

Klaus Iohannis, despre tragedia de la internatul prăbușit din Odorheiu Secuiesc: „Siguranța în școli rămâne o prioritate critică”
Astfel, marţi, Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului cu patru stele Daniel Petrescu din Ministerul Apărării Naţionale. Trecerea în rezervă va intra în vigoare la data de 29 decembrie 2023.

A fost semnat decretul privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele, la trecerea în rezervă, a generalului de flotilă aeriană cu o stea Cătălin Băhneanu din Ministerul Apărării Naţionale. Trecerea în rezervă va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2023.

De asemenea, a fost semnat decretul privind acordarea gradului de general de flotilă aeriană cu o stea, la trecerea în rezervă, a comandorului Adrian-Ion Duţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 31 decembrie 2023.

Un alt decret semnat de preşedintele României vizează trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Maxim Dobrinoiu din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Totodată, a fost semnat şi decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Ion Moldovan din Ministerul Afacerilor Interne.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi oferă totodată garanţii adecvate consumatorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru promulgarea Legii privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor, care urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi oferă totodată garanţii adecvate consumatorilor.

Legea are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie al acestora şi al unei bune funcţionări a pieţei interne a Uniunii Europene.

Astfel, se asigură mecanismul procedural eficient care să permită entităţilor calificate să introducă, în cadrul unei proceduri judiciare, acţiuni în reprezentare în numele consumatorilor, pentru a obţine măsuri de încetare a practicilor incorecte, cât şi măsuri reparatorii. Entităţile calificate sunt libere să aleagă orice mijloc procedural care le este disponibil în temeiul prevederilor legale în vederea protejării intereselor colective ale consumatorilor.

Klaus Iohannis intervine vijelios în scandalul politic al săptămânii trecute: „Probabil că această vizită ar fi trebuit să fi fost pregătită mai bine din ambele părţi”

De asemenea, acestea se vor putea adresa direct instanţelor de judecată şi nu doar autorităţilor publice abilitate să supravegheze şi să sancţioneze cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor, cum ar fi ANPC. Respectivele entităţi calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite şi pot solicita remedieri, precum despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea preţului, încetarea contractului sau rambursarea preţului plătit, după caz.

Totodată, prin actul normativ sunt acoperite şi încălcările care au încetat înainte de iniţierea sau de încheierea acţiunii în reprezentare, întrucât ar putea fi încă necesar să se împiedice repetarea practicii prin interzicerea acesteia, să se stabilească că o anumită practică constituia o încălcare a legii sau să se faciliteze obţinerea de remedieri de către consumatori.
Prin noile reglementări se asigură echilibrul necesar între îmbunătăţirea accesului la justiţie al consumatorilor şi oferirea în acelaşi timp de garanţii adecvate comercianţilor pentru evitarea abuzului de procedură care ar afecta în mod nejustificat capacitatea întreprinderilor de a activa pe piaţa internă. Proiectul de lege asigură transpunerea în legislaţia naţională a dispoziţiilor Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.

Legea are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.

Proiectul stabileşte următoarele domenii de reglementare: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, muncă şi solidaritate, afaceri interne, sănătate, agricultură, transporturi şi infrastructură, cultură, investiţii şi proiecte europene, prorogarea sau modificarea unor termene prevazute în acte normative cu putere de lege.

Astfel, Guvernul poate emite ordonanţe atât pentru modificarea Codului fiscal, cât şi pentru modificarea Codului de procedură fiscală, dar şi pentru reglementarea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Executivul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară pentru a modifica ordonanţa de urgenţă nr. 55/2007 privind înfiinţarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorităţii pentru străini şi a Oficiului National pentru Refugiaţi, conform unui amendamenta admis de către deputaţi. Şi în domeniul Transporturilor deputaţii au adoptat două amendamente la iniţiativa legislativă în cauză.

Prin urmare, Guvernul poate emite ordonanţe în domeniul reglementării inspecţiei tehnice şi supravegherii prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic. Executivul poate să emită ordonanţe pentru a modifica ordonanţa de urgenţă nr. 83/2016 privind unele măsuri de eficientizare a implementării proiectelor de infrastructură de transport, unele măsuri în domeniul transporturilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai indică proiectul de lege.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
APARTAMENTE GRATIS în România. A venit vestea cea mare chiar acum: Este un sprijin
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Bolnavii din România, în pericol! Vor rămâne fără tratamente la spitalele din străinătate
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Marele secret al dulceții de căpșuni. Ce trebuie să faci pentru a deveni mai rezistentă
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Mai MULȚI BANI pentru MILIOANE de ROMÂNI! Au DECIS ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'