Klaus Iohannis semnează decrete pe bandă rulantă înainte de vacanţa de Crăciun. Ce nume importante pleacă din sistem

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare, dar a semnat şi alte decrete importante.
Filip Stan
19 dec. 2023, 11:48
Klaus Iohannis semnează decrete pe bandă rulantă înainte de vacanţa de Crăciun. Ce nume importante pleacă din sistem

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete privind înaintarea în grad şi trecerea în rezervă a mai multor generali, între care şi Daniel Petrescu, fostul şef al Statului Major General al Armatei Române.

Klaus Iohannis, despre tragedia de la internatul prăbușit din Odorheiu Secuiesc: „Siguranța în școli rămâne o prioritate critică”
Astfel, marţi, Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului cu patru stele Daniel Petrescu din Ministerul Apărării Naţionale. Trecerea în rezervă va intra în vigoare la data de 29 decembrie 2023.

A fost semnat decretul privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele, la trecerea în rezervă, a generalului de flotilă aeriană cu o stea Cătălin Băhneanu din Ministerul Apărării Naţionale. Trecerea în rezervă va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2023.

De asemenea, a fost semnat decretul privind acordarea gradului de general de flotilă aeriană cu o stea, la trecerea în rezervă, a comandorului Adrian-Ion Duţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 31 decembrie 2023.

Un alt decret semnat de preşedintele României vizează trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Maxim Dobrinoiu din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Totodată, a fost semnat şi decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Ion Moldovan din Ministerul Afacerilor Interne.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi oferă totodată garanţii adecvate consumatorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru promulgarea Legii privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor, care urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi oferă totodată garanţii adecvate consumatorilor.

Legea are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie al acestora şi al unei bune funcţionări a pieţei interne a Uniunii Europene.

Astfel, se asigură mecanismul procedural eficient care să permită entităţilor calificate să introducă, în cadrul unei proceduri judiciare, acţiuni în reprezentare în numele consumatorilor, pentru a obţine măsuri de încetare a practicilor incorecte, cât şi măsuri reparatorii. Entităţile calificate sunt libere să aleagă orice mijloc procedural care le este disponibil în temeiul prevederilor legale în vederea protejării intereselor colective ale consumatorilor.

Klaus Iohannis intervine vijelios în scandalul politic al săptămânii trecute: „Probabil că această vizită ar fi trebuit să fi fost pregătită mai bine din ambele părţi”

De asemenea, acestea se vor putea adresa direct instanţelor de judecată şi nu doar autorităţilor publice abilitate să supravegheze şi să sancţioneze cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor, cum ar fi ANPC. Respectivele entităţi calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite şi pot solicita remedieri, precum despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea preţului, încetarea contractului sau rambursarea preţului plătit, după caz.

Totodată, prin actul normativ sunt acoperite şi încălcările care au încetat înainte de iniţierea sau de încheierea acţiunii în reprezentare, întrucât ar putea fi încă necesar să se împiedice repetarea practicii prin interzicerea acesteia, să se stabilească că o anumită practică constituia o încălcare a legii sau să se faciliteze obţinerea de remedieri de către consumatori.
Prin noile reglementări se asigură echilibrul necesar între îmbunătăţirea accesului la justiţie al consumatorilor şi oferirea în acelaşi timp de garanţii adecvate comercianţilor pentru evitarea abuzului de procedură care ar afecta în mod nejustificat capacitatea întreprinderilor de a activa pe piaţa internă. Proiectul de lege asigură transpunerea în legislaţia naţională a dispoziţiilor Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.

Legea are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.

Proiectul stabileşte următoarele domenii de reglementare: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, muncă şi solidaritate, afaceri interne, sănătate, agricultură, transporturi şi infrastructură, cultură, investiţii şi proiecte europene, prorogarea sau modificarea unor termene prevazute în acte normative cu putere de lege.

Astfel, Guvernul poate emite ordonanţe atât pentru modificarea Codului fiscal, cât şi pentru modificarea Codului de procedură fiscală, dar şi pentru reglementarea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Executivul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară pentru a modifica ordonanţa de urgenţă nr. 55/2007 privind înfiinţarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorităţii pentru străini şi a Oficiului National pentru Refugiaţi, conform unui amendamenta admis de către deputaţi. Şi în domeniul Transporturilor deputaţii au adoptat două amendamente la iniţiativa legislativă în cauză.

Prin urmare, Guvernul poate emite ordonanţe în domeniul reglementării inspecţiei tehnice şi supravegherii prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic. Executivul poate să emită ordonanţe pentru a modifica ordonanţa de urgenţă nr. 83/2016 privind unele măsuri de eficientizare a implementării proiectelor de infrastructură de transport, unele măsuri în domeniul transporturilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai indică proiectul de lege.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa