Klaus Iohannis şi Adrian Curaj conectează cercetarea românească din ţară şi din diaspora

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, participă astăzi la deschiderea Conferinței „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Invăţământul Superior din România”. Evenimentul reunește peste 800 cercetători români din țară și străinătate, contribuind la întărirea cooperării dintre comunitatea științifică din țară si cea din Diaspora, la dezvoltarea de proiecte internaţionale inter- şi transdisciplinare, la creşterea vizibilităţii şi impactului internaţional al rezultatelor ştiinţifice româneşti.

25 apr. 2016, 09:46
Klaus Iohannis şi Adrian Curaj conectează cercetarea românească din ţară şi din diaspora

Aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, conferința se desfășoară la Centrul Universitar Timişoara, în perioada 25-28 aprilie. Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, evenimentul este organizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCȘ).

Evenimentul are capacitatea de a-i aduce pe cercetătorii români din afara granițelor mai aproape de țară, de a stimula realizarea unor parteneriate educaţionale, sociale şi economice pe termen lung, între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare din România şi cele de peste graniţă, unde activează Diaspora românească.

Cercetătorii din Diaspora provin din instituţii de prestigiu din ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Danemarca, Finlanda, Spania, Italia etc.

Conferința „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Invăţământul Superior din România” se anunță a fi un eveniment de anvergură pentru țara noastră, deoarece evenimentul din acest an beneficiază nu doar de sprijinul direct al președintelui Iohannis, ci și de experiența pe care actualul ministru al Educației a acumulat-o în trecut, ca director general al UEFISCDI. Prin activitatea desfășurată în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, Adrian Curaj a reușit să conecteze foarte mulți experți români din țară și din străinătate, care dezvoltă proiecte comune și care aduc onoare și recunoaștere cercetării românești.

Conform ministrului Adrian Curaj, conferința din acest an vine cu câteva premiere, precum tematica abordată, care dezvăluie o serie de elemente inovatoare în raport cu ediţiile precedente, colaborarea instituțională vastă și activă în privința organizării evenimentului, precum și găzduirea tuturor lucrărilor de către un singur centru universitar.

„Prezenţa colegilor noştri din străinătate va însemna enorm, pentru că, evaluând deja ceea ce avem, vom vedea împreună unde putem face diferenţa în context regional, european şi global. Vom mai avea încă o noutate: la fiecare eveniment pe care-l planificăm, vom invita o personalitate care nu este din România tocmai pentru a înţelege forţa noastră de a lucra împreună. În plus, dăm un mesaj puternic: România nu înseamnă doar Bucureşti! România înseamnă şi alte oraşe, există concentrări semnificative de energii şi nuanţe diferite pentru fiecare dintre oraşele ţării. Prin urmare este important că spunem că România nu este într-un singur loc, ci peste tot”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pe parcusul celor celor patru zile ale Conferinței vor fi organizate 21 de Workshop-uri Exploratorii [2] în cadrul cărora vor fi discutate subiecte extrem de actuale și de relevante pentru cercetarea științifică. Workshop-urile acoperă domenii diverse, de la fizică şi matematică, ştiinţe inginereşti şi medicale, până la ştiinţe sociale şi umaniste. Iată câteva dintre ele: „Actualitate şi perspectiva în domeniul energiilor regenerabile”, „Aplicaţii spaţiale: ştiinţă, industrie, securitate”, „Bioeconomie – productie, procesare si consum sustenabile”, „Ce știm despre diaspora românească?”, „Educație pentru inovație – cum răspund sistemele de educație noilor generații”.