Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au discutat despre schimbarea procurorului general Tiberiu Niţu UPDATE

Una din temele de discuţie de la întâlnirea săptămânală de la Cotroceni a preşedintelui Klaus Iohannis cu premierul Dacian Cioloş a fost schimbarea din funcţie a procurorului general Tiberiu Niţu, parte în dosarul Coloanele oficiale, potrivit unor surse politice citate de RomâniaTV. La întâlnire a luat parte şi ministrul Justiţiei, potrivit unor surse.

01 feb. 2016, 13:58
Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au discutat despre schimbarea procurorului general Tiberiu Niţu UPDATE

UPDATE 19.29 Premierul Dacian Cioloş a confirmat că la întâlnirea cu preşedintele Iohannis a fost prezentă şi Raluca Prună, ministrul Justiţiei, chemată tocmai pentru a prezenta situaţia procurorului general Tiberiu Niţu.

„Doamna ministru Prună a participat la prima parte a întâlnirii săptămânale pe care am avut-o cu domnul președinte. Am rugat-o să participe pentru a-l informa pe domnul președinte despre discuțiile pe care doamna ministru le-a avut zilele trecute cu domnul Nițu și despre posibilitățile care există din partea noastră pentru a reacționa la această situație. Mai mult nu pot să vă spun deocamdată. Este un subiect în lucru și în analiză la Guvern. Se analizează diferitele posibilități. În zilele următoare, în momentul în care va fi un punct de vedere clar formulat și va fi cât mai repede acest punct de vedere clar formulat, îl veți afla”, a spus Dacian Cioloș după întâlnirea cu preşedintele.

 

UPDATE 17.21 Raluca Prună, ministrul Justiției, a fost prezentă luni la întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.

 

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Cioloş, în cadrul întâlnirii săptămânale dintre cei doi. Una dintre temele abordate a fost schimbarea din funcţie a procurorului general Tiberiu Niţu, implicat în dosarul Coloanele oficiale, alături de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Premierul Cioloş a mers la Cotroceni după consultările cu partidele pe tema modificării legii alegerilor locale.

Procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015. Potrivit unor surse Agerpres, media deplasărilor procurorului general ar fi de două pe zi.

 Una dintre cele două infracțiuni de abuz în serviciu de care este acuzat Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Citeste şi: Raluca Prună, despre o posibilă revocare a lui Tiberiu Niţu: „Nu pot să spun la acest moment absolut nimic”

Tiberiu Niţu s-a apărat în cazul coloanelor oficiale de care a beneficiat, spunând că nu a avut niciun avantaj în afara legii.

„Din acest punct de vedere, vreau să precizez că în cadrul activității desfășurate în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am beneficiat doar de măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții”, a fost reacţia lui Niţu.

Aceeaşi a fost şi poziţia lui Gabriel Oprea, care a spus că funcţia de procuroro general este asimilată celei de ministru, care îi conferă dreptul de a beneficia de coloană oficilaă în anumite situaţii.