Klaus Iohannis, SONDAJ pe Facebook. Internauţii, împărţiţi în două tabere. „Citiţi Constituţia şi învăţaţi-o!”

Preşedintele Klaus Iohannis adresează, pe pagina sa de Facebook, întrebarea dacă "ar trebui sau nu să participe și procurorul general la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării", o propunere lansată de şeful statului care a stârnit reacţii negative.

08 ian. 2015, 09:17
Klaus Iohannis, SONDAJ pe Facebook. Internauţii, împărţiţi în două tabere. „Citiţi Constituţia şi învăţaţi-o!”

„Nu numai terorismul, dar și corupția și crima organizată reprezintă amenințări la adresa securității naționale a oricărui stat, iar procurorii se află în prima linie a luptei împotriva rețelelor ilegale de orice fel. Am lansat recent o temă de dezbatere: ar trebui sau nu să participe și procurorul general la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării?”, întreabă Klaus Iohannis, joi, pe pagina sa de Facebook.

Sondajul iniţiat de şeful statului a primit zeci de răspunsuri, în numai o oră, iar părerile sunt împărţite. Mulţi dintre cei care au răspuns sunt împotriva propunerii lui Iohannis, unii chiar ironizându-l şi transmiţându-i că şi Alina Bica ar putea fi cooptată eventual în CSAT.

De ce vrea Iohannis ca procurorul general să stea la masa CSAT

Vă prezentăm o parte dintre comentariile la postarea preşedintelui:

„Nu domnule presedinte! CSAT-ul este o institutie executiva. Celelalte puteri ale statului nu au ce cauta in CSAT. La fel ministrii, reprezentanti ai executivului, n-au voie teoretic sa fie parlamentari. Si cu atit mai putin, reprezentantii executivului n-au voie sa-si voteze in parlament propriile propuneri guvernamentale. Sinteti fizician din cite stiu eu domnule presedinte. Va rog, macar citeva luni, pina verificati si va intariti corpul consilierilor, nu mai propuneti nimic. Oamenii dumneavoastra din prezent, din pacate, sint departe de ceea ce ar trebui sa fie. Dar dumneavoastra ramineti inca simbolul luciditatii poporului roman. Va rugam mult sa ramineti simbolul nostru, al celor cinstiti si rationali. Avem imensa nevoie de dumneavoastra. O zi buna va doresc!”

„Domnule Presedinte Klaus Johanis ! respectati Constitutia Romaniei. Cititi Constitutia si invatati-o.Aveti grija si cu Consilieri dumneavoastra,deja ati facut multe greseli ! Aveti grija ce declarati,acuma santeti Presedintele al Romaniei ! santeti pus sub lupa.Va doresc mult succes !”

„Ca invitat, probabil ca nu-i rau. Insa separatia puterilor in stat e sfanta. Si trebuie respectata indiferent de conjunctura in care se afla o natie.”

„atata timp cat procurorul general e numit politic, nu se justifica sa participe in CSAT”

„Da, e o idee buna. Corupția este o amenințate directa la securitatea națională. Corupția destabilizează economia națională, făcând ca tara sa fie vulnerabila la atacuri interne si externe de orice fel.

„Procurorii sa-si faca treaba cu curaj si profesionalism si sa lase prostiile! Daca-si fac treaba atunci coruptia nu mai este o amenintare nationala si nu mai au ce cauta in CSAT. Punct!”

„Procurorul general ar putea sa participe mai activ in relația cu SRI care de ani de zile furnizează informații despre cine fură, despre rețelele de crimă organizată. Altfel veți invita in CSAT și șeful poliției.”

„Procurorul general nu are ce cauta sub comanda nimanui . Parca spuneati ca o sa respectati Constitutia. Dublati bugetul DNA si numarul procurorilor de acolo , Asta ar fi o fapta adevarata si nu vorbaria dvs. de pana acum . „Fapte nu vorbe” parca va laudati.”

ÎNTÂLNIRE Klaus Iohannis-Victor Ponta, la Palatul Cotroceni

„De ce nu? Dar ce s a intimplat ieri m a indignat, sunt satul de fanatismul asta islamic. O chestiune de siguranta nationala din punctul meu de vedere. Fiecare sa foloseasca religia lui, n am nimic impotriva dar din pacate, acesta face exceptie”

„Daca in CSAT se dicuta in sedinte despre aceste amenintari, coruptia si crima organizata ar trebui sa participe si procurorul general. In alta idee eu unul nu am incredere in procurori si in judecatori romani, nu isi fac treaba si nu dau socotela nimanui majoritatea sunt pusi pe pile si au in spate puterea banului nu au nimic in comun cu justitia se inclina cum bate vantu.”

„Consider ca fiecare dintre noi avem obligatia sa descurajam violenta de orice fel si din partea oricui ar veni ea.Da consider un lucru bun ca procurorul general sa participe la CSAT”

„Amenintarile teroriste sunt pt a nu crede can divizia sri antitero e degeaba?logic atata timp cat acolo sunt oameni care nu-si au locul.procurorul general nu are CE cauta in consiliul de aparare, deci nu.”

„Daaaa !!!! Bravo domnule presedinte !!!!!….Abia atunci va incepe sa se miste ceva in aceasta tara cind cei condamnati pt coruptie vor primi pedeapsa pt amenintare la securitatea nationala si in loc sa primeasca 2-3 ani de inchisoare ar primi inchisoarea pe viata….”

Klaus Iohannis propune ca PROCURORUL GENERAL să fie membru CSAT

„Cerinta dvs,d-le Presedinte este corecta,sa participe Procurorul General la sedintele CSAT-ului.Oricum justitia din Romania,trebuie improspatata in toate structurile ,azi vorbind suntem vai si amar cu atata coruptie la nivel inalt.Daca esti nemultumit ca justitiabil oriunde ai trimite un memoriu primesti acelasi raspuns :”asteptati ca justitia sa-si faca datoria”!Oamenii nu mai au timp sa tot astepte,s-au distrus familii,cariere de ofiteri, de juristi care daca nu faceau parte din nici un „GRUP”,erau scosi din sistem prin orice forme mizerabile.Va spun acest lucru pt ca este trait de mine personal.Am luptat doi ani cu justitia din Arges ,acolo unde judecator sef la sectia penala a fost un bolnav mintal,care acum a primit ceea ce merita,dar viata copiilor mei si a mea au fost distruse.Ginerele meu ,subcomisar de politie a fost acuzat de o asa zisa „mita’ in valoare de 300 trei sute lei, care nu a fost probata in nici un fel, dar procesul a distrus o familie tanara si pe mine ca mama.Ar trebui sa insistati ca sa avem in justitie „JURATI”, ca in alte state ,atunci poate intradevar va fi corectitudine.Va doresc succes.”

„Da, ar trebui! Și ministrul transporturilor!”

„Nu, nu ar trebui sa participe….sa nu amestecam lucrurile…fiecare sa faca un lucru si bun!”

„Da, ar trebui sa participe si doamna BICA!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa CSM, că Procurorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), iar CSM-ul, ICCJ şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă.