Klaus Iohannis susţine calendarul alegerilor şi păstrarea coaliţiei: „Eu cred că va exista suficientă înţelepciune pentru a păstra coaliţia guvernamentală în funcţiune”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Summitul NATO de la Washington, ce părere are despre calendarul alegerilor stabilit de coaliţia de guvernare, după consultări cu toate partidele reprezentate în Parlament.
Mircea Filipescu
10 iul. 2024, 20:00
Klaus Iohannis susţine calendarul alegerilor şi păstrarea coaliţiei:

Klaus Iohannis a mai susţinut că este de părere că va fi păstrată actuala coaliţie de guvernare şi speră ca, pentru ca acest lucru să fie realizat, conducerile PSD şi PNL să arate destulă înţelepciune şi să aibă campanii electorale decente.

„Da, eu cred că va funcționa. De ce să nu funcționeze? Suntem puțin neobișnuiți să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat? Omul de rând, fiindcă are șansă să-și pună votul pe candidatul pe care îl preferă.

În ce privește coaliția, eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune. Pentru că, dincolo de campanie electorală, și vom vedea, probabil, o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată. Și pentru asta, coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite, pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de alta parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri”. a declarat preşedintele.

Întrebat despre avertismentul Comisiei Europene privind un deficit bugetar de 7% până la finalul anului și riscul unei crize economice post-alegeri, președintele a declarat că nu este cazul.

„Nu. Și nu sunt de acord cu aceste valori, dacă îmi permiteți să o spun așa franc. Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral.

Citeşte şi: Iohannis, despre fata omorâtă de urs: „M-a şocat! Sâmbătă am fost pe traseu foarte apropiat din Bucegi”

Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri. Este clar că, după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea, că aici este problema majoră la noi, și pentru a găsi soluții la problemele de dezvoltare, care sunt așteptate de toți.

Noi, din păcate, nu am reușit, sau ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică, asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului, trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice. De ce să lăsăm evazioniștii să trească extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze.

Deci nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană să tratăm chestiunile cu calmul cuvernit.”, a spus Iohannis, la Washington.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, discurs categoric după protestul contabililor: „Este normal ca, după 30 de ani de incapacitate a statului, digitalizarea ANF să deranjeze”