Iohannis, înainte de reuniunea Consiliului European: „România agreează măsurile în cazul migranţilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presa, joi, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles. Şeful statului a spus că România sprijină măsurile care vor fi discutate în Consiliul European cu privire la Turcia, în vederea opririi fluxului migraționist.

17 mart. 2016, 09:33
Iohannis, înainte de reuniunea Consiliului European: „România agreează măsurile în cazul migranţilor”

Klaus Iohannis participă, joi, începand cu ora 17.00, la reuniunea Consiliului Europeani, la Bruxelles. Şeful statului se va afla la Bruxelles pe 17 si 18 martie.

Joi si vineri voi participa la sedinta de primavara a Consiliului European, cu cateva teme. Tema foarte complicata este tema migratiei. In toamna anului trecut s-a ajuns la o intelegere intre UE si Turcia in privinta unor masuri destinate incetinirii si controlului mai bun al fluxului migrationist. Aceasta intelegere trebuie implementata. Intre timp, au venit propuneri suplimentare, care vor ajuta si Turcia si UE pentru a indeplini acest obiectiv. Romania sprijina aceste masuri si suntem de parere ca Turcia trebuie ajutata pentru a-si indeplini rolul asumat, de a opri fluxul migrationist, in special, spre Grecia„, a declarat Klaus Iohannis, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European.

Șeful statului a precizat că măsurile în cazul Turciei au fost prezentate săptămâna trecută în cadrul summitului de la Bruxelles și că acestea se referă la felul în care migranții vor fi retrimiși în această țară și aduși în țările din UE „într-un proces mult mai bine controlat”.

Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea UE și această chestiune va fi de asemenea dezbătută. România agreează aceste măsuri, însă cu respectarea legislației europene în materie și cu respectarea — aici trebuie să subliniem de două ori — caracterului voluntar al relocării, a resettlement-ului, practic a preluării migranților din Turcia și relocarea lor într-o țară din UE„, a afirmat Iohannis.

Președintele a arătat că aceste chestiuni vor conduce la discuții în Consiliul European în contextul în care există un mecanism adoptat anul trecut în consiliul JAI. „Acest mecanism va fi parțial aplicat se pare — este propunerea — și pentru a aduce migranții din Turcia în Europa. Nu sunt lămurit de toate detaliile, de aceea nu vreau să insist, dar am vrut să înțelegeți cam care sunt problemele care vor fi dezbătute mult mai intens decât altele„, a completat șeful statului.

Consilierul prezidențial Leonard Orban îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis la Bruxelles.

Potrivit programului oficial, reuniunea va începe joi după-amiază cu un schimb de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Principala temă a Consiliului o reprezintă problema migraţiei. Şefii de stat şi de guverne vor dezbate propunerile avansate de Turcia pe această temă la reuniunea informală de la începutul lunii martie.

Klaus Iohannis merge la Bruxelles după ce premierul Dacian Cioloş a participat la o reuniune informală a Consiliului European, la începutul lunii, unde a avut şi o întâlnire cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu fiica Regelui Mihai, Principesa Margareta