Klaus Iohannis transmite că obiectivul României la Summitul de la Vilnius a fost îndeplinit: „Pentru orice ameninţare de securitate ce ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la Summitul NATO de la Vilnius, arătând că prin noile planuri de apărare ale Alianţei pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta ţara noastră Alianţa Nord-Atlantică are un răspuns pe măsură.

12 iul. 2023, 18:23
Klaus Iohannis transmite că obiectivul României la Summitul de la Vilnius a fost îndeplinit: „Pentru orice ameninţare de securitate ce ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit”

„România şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată”, a spus Iohannis, în marja reuniunii la nivel înalt.

El a subliniat că în ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare, în mod cert se face un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii aliate.

„Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit”, a punctat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că la reuniune s-a discutat şi despre cadrul referitor la creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune.

„Vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente”, a adăugat Iohannis.

El a mulţumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi a salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în ţara noastră.

Citeşte şi: Reacţiile europarlamentarilor români după votul PE privind acţionarea în justiţie a Austriei pentru votul „nejustificat” împotriva aderării României la Schengen: „Austria trebuie să plătească despăgubiri”

Şeful statului a precizat că deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim.

El a mai spus că la acest Summit s-a făcut încă un pas în consolidarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele Iohannis a menţionat că în comunicatul final al Summitului se fac referiri la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Preşedintele a indicat că, la solicitarea României, sunt menţionate şi eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie, precizând că este prima dată când Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit.

„La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României şi cetăţenilor săi cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga istorie”, a mai spus Iohannis.

Citeşte şi: Gabriela Firea aruncă bomba în scandalul azilelor ororilor! „Sora mea nu a condus vreodată un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor”