Klaus Iohannis va chema partidele la consultări pentru reforma electorală

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la Realitatea TV, că în zilele următoare va chema partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări în ceea ce priveşte reforma legislaţiei electorale.

22 ian. 2015, 21:21
Klaus Iohannis va chema partidele la consultări pentru reforma electorală

Klaus Iohannis a apreciat că reforma electorală este necesară ca parte a reformei clasei politice, făcându-se deja paşi importanţi în această direcţie imediat după alegerile prezidenţiale. „Alegerile au arătat că trebuie un altfel de politică, nu doar un om care face o altfel de politică. Foarte mulţi politicieni au înţeles deja acest lucru. O reformă a clasei politice se face din interiorul partidelor. Vă amintiţi că acea blestemată lege a amnistiei a fost respinsă de Parlament imediat după alegeri, iar Parlamentul a autorizat pe bandă rulantă cererile justiţiei. Însă reforma partidelor înseamnă să se distanţeze şi de colegii care nu ajută la reforma partidului şi care aduc prejudicii de imagine”, a declarat Iohannis.

Acesta crede că după reforma partidelor ar trebui să urmeze reforma Parlamentului prin schimbarea legislaţiei electorale. „Toată lumea e de acord că Parlamentul e prea mare. Concluzia: avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient care să recreeze încrederea într-o instituţie fundamentală. Am invitat partidele la consultări în zilele următoare exact pe această temă: să vedem ce pachete legislative propun partidele, Spre exemplu, eu cred că trebuie să se lucreze la Codul Electoral„, a spus preşedintele.

El a evitat să spună care ar fi cea mai bună variantă de sistem electoral pentru România susţinând că este nevoie să se ajungă la o soluţie consensuală după consultări. De asemenea, Iohannis s-a pronunţat pentru reluarea subiectului regionalizării şi descentralizării, însă este nevoie de consultare amplă pe această chestiune înainte de adoptarea unor soluţii.

Nu în ultimul rând, Iohannis s-a pronunţat şi pentru o modernizare a Constituţiei. „Este obligatorie pentru că anumite lucruri care există de facto nu sunt prinse în Constituţie (…) Am avut situaţii complicate şi toată lumea a învăţat ceva. Ar fi păcat ca lucrurile învăţate cu mari sacrificii să nu fie incluse acolo”, a mai spus Iohannis.