Klaus Iohannis: Criza dezinfectanţilor va fi discutată în CSAT pe 27 mai VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că problema dezinfectanţilor din spitale va fi discutată săptămâna viitoare în CSAT. De asemenea, el a mai anunţat că nu va promulga legea educaţiei, ci o va retrimite la dezbateri în parlament, pentru a reglementa clar problema doctoratelor şi a plagiatelor.

19 mai 2016, 12:20

UPDATE Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis a fost publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

„Bună ziua! Câteva remarci legate de acte normative care au ajuns la promulgare în ultimele câteva zile și o chestiune legată de tema „sănătate publică”. Avem un pachet de patru legi care reglementează achizițiile publice, un pachet care a fost recent aprobat în Parlament și astăzi am promulgat aceste patru legi. Este vorba de Legea privind achizițiile publice, Legea privind achizițiile sectoriale, care înlocuiește vechea Ordonanță nr. 34/2006, pe care o abrogă. Este Legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, care înlocuiește și abrogă vechea Lege a parteneriatului public privat din 2010. Aceste prime trei legi, printre altele, transpun și trei directive europene, care au fost scadente la implementare în această primăvară.

Și, în fine, Legea privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, o lege care reglementează această chestiune și înlocuiește un capitol din vechea Ordonanță nr. 34/2006. Faptul că acest pachet a fost aprobat, cu certitudine, un pas înainte în zona achizițiilor publice. Vechea reglementare, Ordonanța nr. 34/2006, a suferit nenumărate modificări, au fost nenumărate nemulțumiri în legătură cu acel act normativ, și, având acum un sistem de evaluare a achizițiilor mai complex un pic, dar care combină criteriul prețului cu elemente de calitate, este o chestiune pe care o găsesc bună. Trebuie să apreciez faptul, trebuie să apreciez în sens pozitiv faptul că Parlamentul a înțeles importanța acestui pachet de acte normative și a trecut prin toate procedurile acest pachet în aproximativ jumătate de an, ceea ce este o viteză notabilă pentru Parlamentul nostru.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legile privind achiziţiile publice

Un al doilea subiect, pe care vreau să-l discut pe scurt este legat de sistemul de sănătate. Din păcate, s-a văzut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică.

După cum probabil vă amintiţi, am inclus elemente de sănătate în documentul numit Strategie Naţională de Apărare a Țării şi am inclus Sănătatea la chestiuni de securitate naţională.

Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătății, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii.

Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip. Procurorii, poliţiştii trebuie să-i caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii.

Este evident că în domeniul sănătăţii nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică.

Poate unii îşi amintesc, în timpul campaniei mele electorale m-am referit la sănătatea publică şi am spus că este una dintre priorităţile mele. Am spus atunci şi spun şi acum, fiindcă în continuare cred că acest lucru este adevărat, că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, acesta este felul în care trebuie construit sistemul public de sănătate.

Al treilea punct se referă la educaţie, la „România Educată” şi la un aspect foarte concret, care a fost discutat, dezbătut în repetate rânduri. Este vorba despre doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună şi a ajuns la promulgare o lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat.

Cred că este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale şi cred că acest demers se încadrează perfect în programul meu, „România educată”. Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate.

Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat şi cred că pentru acest lucru avem nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa, transparenţa procesului în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică foarte clar şi cum se retrage, în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată, cum doriţi.

Aceste chestiuni, după părerea mea, nu sunt bine lămurite şi o să solicit Parlamentului o reluarea a discuţiilor pe această temă. Acum mai avem timp şi pentru două sau trei întrebări.”

Citeşte şi: Iohannis cere reexaminarea legii care reglementează acordarea titlului de doctor 

—–

Problema dezinfectanţilor şi a problemelor din sănătate va fi discutată în şedinţa CSAT de pe 27 mai, a anunţat Klaus Iohannis.

De asemenea, în problema educaţiei, a anunţat că nu va promulga modificările la legea Educaţiei, ci o va retrimite spre dezbatere în Parlament, pentru a reglementa cât mai clar în problema doctoratelor şi plagiatelor.

„Solicit Parlamentului o reluare a discuţiilor pe legea Educaţiei, să reglementeze clar modul de retragere a titlurilor de doctor”, a spus preşedintele.

În chestiunea informărilor SRI: „Este clar că anumiţi demnitari nu au citit bine informările primite”, cu trimitere la faptul că SRI a întocmit mai multe notedespre calitatea dezinfectanţilor.

„Eu cred că SRI şi-a făcut datoria, a semnalat, dar anumite autorităţi nu şi-au făcut treaba”.


loading...