Klaus Johannis l-a luat drept consilier personal pe istoricul Andrei Muraru

Istoricul Andrei Muraru a fost numit, marţi, consilierul personal al preşedintelui PNL, Klaus Johannis, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

01 iul. 2014, 08:58
Klaus Johannis l-a luat drept consilier personal pe istoricul Andrei Muraru

Andrei Muraru are 32 de ani şi este doctor în istorie (Universitatea ‘Al. I. Cuza’ Iaşi). El a fost preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) în perioada 2012-2014. În prezent, este cadru didactic asociat al Universităţii ‘Al. I. Cuza’ din Iaşi.

Andrei Muraru a fost consilier la Cancelaria primului-ministru în perioada 2006-2009 şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. El a obţinut mai multe burse în străinătate, printre care la Universitatea Aristotel din Salonic, la New Europe College şi la United States Holocaust Memorial Museum.

Muraru fost decorat de Regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România.

Pe 4 martie, Andrei Muraru a transmis premierului Victor Ponta demisia sa din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), ca urmare a ieşirii PNL de la guvernare.

„Am luat această decizie pentru că principiile și loialitatea sunt mai importante decât o funcție. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituție. Într-un timp foarte scurt, am reușit să demarăm campania de aducere în fața justiției a responsabililor comuniști suspectați de crime comise pe criterii politice în sistemul penitenciar din România. Pentru prima dată în istoria institutului, avem deja două puneri sub acuzare (cazurile Vișinescu și Ficior), iar alte investigații sunt aproape finalizate. De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune”, a precizat Andrei Muraru.

Prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe 23 mai 2012 pe Andrei Muraru în funcția de președinte executiv al IICCMER. Conform cadrului legal de funcționare a IICCMER, președintele executiv este numit de premier.