Klemm: România şi-a îmbunătăţit substanţial eforturile de consolidare a statului de drept, sperăm ca acest curs să fie ireversibil

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, joi, că Statele Unite consideră "ferm" că România şi-a îmbunătăţit substanţial eforturile de consolidare a statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei în ultimii 15 ani şi speră că acest curs este ireversibil.

07 sept. 2017, 10:36
Klemm: România şi-a îmbunătăţit substanţial eforturile de consolidare a statului de drept, sperăm ca acest curs să fie ireversibil

Hans Klemm a fost întrebat despre climatul economic din România şi dacă acesta s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, ambasadorul afirmând că, în privinţa percepţiei investitorilor cu privire la corupţie şi la statul de drept, există îmbunătăţiri.

„În aceste privinţe, SUA consideră ferm că a fost o îmbunătăţire substanţială în eforturile şi disponibilitatea României de a consolida şi întări instituţiile sale democratice şi de a purta o luptă tot mai credibilă împotriva corupţiei. Nu sunt doar percepţii vagi pe care le are SUA, acestea sunt bazate pe fapte, pentru că guvernele pot fi cuantificate, la fel ca şi percepţiile pe care oamenii le au faţă de lupta anticorupţie”, a spus Klemm, prezent la un eveniment al Fondului Proprietatea.

Ambasadorul a dat ca exemplu o serie de indicatori ai Băncii Mondiale care măsoară elementele unei administraţii şi guvernărni eficiente, potrivit cărora România a performat în privinţa luptei anticorupţie şi a întăririi statului de drept.

„În privinţa României, de exemplu, pe tema controlului corupţiei, indicele s-a îmbunătăţit cu 20% în ultimii 15-16 ani”, a subliniat el.

Klemm a afirmat că şi potrivit indicilor Transparency International România a evoluat, urcând 30 de poziţii.

„Succesul României în îmbunătăţirea statului de drept, în îmbunătăţirea luptei anticorupţie, a fost cuantificat, s-a arătat a fi semnificativă şi este ceva ce SUA apreciază foarte mult. Şi sperăm foarte mult ca acest curs să fie ireversibil”, a adăugat ambasadorul.