Koala ar putea dispărea din cauza încălzirii climatice

Koala ar putea dispărea din Australia, căzând victimă încălzirii climatice, dacă nu se întreprinde nimic "de urgenţă" pentru plantarea de copaci care să ferească animalele de caniculă şi de eucalipţi, cu care se hrănesc, avertizează un studiu australian publicat joi şi reluat de AFP.

03 oct. 2013, 07:28
Koala ar putea dispărea din cauza încălzirii climatice

Mathew Crowther de la Universitatea din Sydney a observat prin satelit 40 de koala din New South Wales, timp de trei ani, studiindu-le habitatul şi alimentaţia, scrie Agerpres. El a arătat cum se refugiază koala în timpul zilei în copacii înalţi, ajunşi la maturitate şi al căror frunziş protejează animalul de căldură şi de incendii. „Cercetările noastre confirmă că koala se adăpostesc în timpul zilei în diferite tipuri de copaci, iar noaptea merg să se hrănească în eucalipţi”, explică cercetătorul.

„Am mai observat că, cu cât este mai cald ziua, cu atât koala caută copaci cu frunziş mai des ca să scape de temperaturile ridicate”, adaugă el.

Un sfert din populaţia de koala studiată a dispărut la canicula din 2009, cifră alarmantă pentru oamenii de ştiinţă, „ţinând seama de frecvenţa tot mai mare a fenomenelor climatice extreme”. Potrivit centrului de studii asupra climei, Climate Council, luna septembrie 2013 a fost cea mai caldă în Australia de când au început măsurătorile meteorologice, temperaturile fiind cu 2,75 grade mai mari decât media.

Emblemă a Australiei, koala a fost inclusă anul trecut printre speciile care trebuie protejate în mai multe regiuni australiene, unde supravieţuirea sa este ameninţată de dezvoltarea oraşelor, circulaţia maşinilor, câinii domestici şi boli. Este categoria imediat inferioară celei de specie „în pericol”, potrivit listei Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN).

Înainte de sosirea coloniştilor britanici, în 1788, existau în jur de 10 milioane de exemplare de koala, care au fost vânate masiv pentru blana lor groasă în anii 1920. Populaţia a scăzut astfel drastic, fiind apreciată în prezent la 43.000 de exemplare în libertate.