Kosovo solicită aderarea la Uniunea Europeană! România, printre țările care se opun acestui demers

Kosovo urmează să prezinte oficial joi, 15 decembrie, cererea sa de aderare la UE, a anunţat luni televiziunea publică RTK. Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenţa kosovară declarată unilateral de Serbia în 2008, şi de aceea aderarea Kosovo la UE este foarte dificilă.

13 dec. 2022, 09:07
Kosovo solicită aderarea la Uniunea Europeană! România, printre țările care se opun acestui demers

Kosovo va solicita aderarea la Uniunea Europeană. Serbia încearcă blocarea ei şi cere sprijinul statelor care nu îi recunosc independenţa.

Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află acum la Bruxelles și pregătește acest proces. Nu se știe încă exact cum va fi depusă cererea, deoarece cinci state UE – Spania, Cipru, Grecia, Slovacia și România – nu recunosc independența Kosovo și, prin urmare, în principiu, nu pot lua în considerare posibilitatea aderării sale la UE, potrivit televiziunii publice RTK, citată de Agerpres.

Citiți și: Preşedintele Serbiei a convocat Consiliul de Securitate din cauza tensiunilor cu Kosovo

În acest timp, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.

„Acţionăm pentru a cere statelor membre ale UE care nu au recunoscut (independenţa) Kosovo să conteste această chestiune din punctul de vedere al statutului, astfel încât să nu existe condiţiile pentru ca aceasta să fie o temă de dezbatere”, a explicat şeful diplomaţiei sârbe.

„Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie, dar aceasta depinde şi de preşedinţia Consiliului UE”, deţinută de Republica Cehă, a adăugat Ivica Dacic. Acesta a mai spus că guvernul sârb desfăşoară în prezent discuţii şi cu Ungaria, ţară care a recunoscut independenţa Kosovo.

Între timp, tensiunile între Serbia și Kosovo sunt în creștere. Peședintele sârb a avut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate.

Solicitarea din partea Kosovo survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad şi Pristina şi al blocării şoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză discriminări din partea autorităţilor kosovare.

Citiți și: Tensiunile din Europa de Est se amplifică. Serbia ridică nivelul de alertă al armatei şi ameninţă Kosovo