Laura Codruţa Kovesi, despre nominalizarea lui Augustin Lazăr: Am doar relaţii profesionale cu candidaţii

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a declarat, vineri, că are doar relații profesionale cu cei care s-au înscris în competiția pentru conducerea Ministerului Public. Şi procurorul Augustin Lazăr a negat că ar fi beneficiat de vreun sprijin de-a lungul carierei sale.

01 apr. 2016, 16:02
Laura Codruţa Kovesi, despre nominalizarea lui Augustin Lazăr: Am doar relaţii profesionale cu candidaţii

Nu comentez propunerea. Am lucrat cu toți cei patru candidați în cei 20 de ani de carieră și am doar relații profesionale cu colegii participanți la procedură. Niciunul din candidați nu are relații personale cu membri ai familiei mele”, a afirmat Kovesi, potrivit Agerpres.

În mass-media au apărut informaţii potrivit cărora Augustin Lazăr ar fi un preferat atât al ministrului Raluca Prună, cu care a lucrat împreună, cât şi al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, cu al cărei tată ar fi fost de asemenea coleg pe vremuri.

Şi procurorul Lazăr a negat că ar fi beneficiat de avantaje. El a declarat că nu datorează nimănui cariera sa de procuror şi că nu îl cunoaşte pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu l-am cunoscut pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susţinut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 22 martie, ministrul Raluca Prună s-a întâlnit cu cei patru candidați care s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al Ministerului Public: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.