Kovesi, despre raportul Inspecţiei Judiciare: 74 la sută din achitări s-au făcut în dosare vechi, din perioada 2007-2011

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, că raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este „total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.

16 oct. 2017, 11:11
Kovesi, despre raportul Inspecţiei Judiciare: 74 la sută din achitări s-au făcut în dosare vechi, din perioada 2007-2011

„Am constatat că sunt foarte multe menţiuni care conţin menţiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. În constatările cu privire la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, vedem o analiză superficială, raportată doar la numărul de dosare, în special la dosarele vechi. (…) Atunci când îi reţinem unei persoane că are deficienţe în activitate, trebuie să explicăm care este acea deficienţă şi să facem trimitere la date concrete, astfel încât pe viitor să-şi îndrepte activitatea. Noi constatăm că în acest raport, din cei 19 inclupaţi achitaţi definitiv în 2017, opt dintre ei au fost trimişi în judecată în 2011, an în care anumiţi procurori din această secţie nici măcar nu erau în DNA. Mi se pare total incorect să-i reţii unui procuror sau unui şef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA, că a primit în 2017 achitări pentru dosare soluţionate trimise în judecată în 2011”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a explicat că 74 la sută din achitări s-au făcut în dosare vechi, din perioada 2007-2011, când cei mai mulţi dintre actualii procurori nu lucrau în DNA.

Citeşte şi: Stan, la CSM, despre afirmaţiile lui Kovesi: S-a încercat inducerea ideii că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile

Kovesi a adăugat că aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie.

„Într-o majoritate destul de mare, inculpaţii au fost trimişi în judecată înainte de 2012. De asemenea, era uşor de observat de către inspectori că majoritatea cazurilor în primă instanţă au fost condamnări de 2 ani, de 5 ani, de 10 ani de închisoare, apoi au fost achitări. Dacă un procuror trimite un dosar în instanţă, primeşte o condamnare de 10 ani în acel dosar, iar ulterior se pronunţă o soluţie de achitare, automat procurorul este vinovat?”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a subliniat că este neadevărată menţiunea inspectorilor judiciari conform căreia au crescut achitările cu 87 la sută, în condiţiile în care datele statistice arată că, de fapt, achitările au scăzut cu 37 la sută faţă de anul trecut.

„Atunci când se vorbeşte că au crescut cu 87 la sută achitările, această menţiune este total neadevărată şi este infirmată de datele statistice. Spre exemplu, în 2017, numărul de achitări a scăzut faţă de anul trecut cu 37 la sută şi procentul de achitări nu-l inventăm noi, folosim metoda de calcul pe care CSM-ul ne-a transmis-o. Datele statistice pe care noi le-am pus la dispoziţie confirmă că a fost o analiză superficială şi că s-au imputat anumite chesiuni procurorilor, care nu sunt reale”, a spus Laura Codruţa Kovesi.