Kovesi: Este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare. Câte dosare DNA au fost restituite

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți seara că "este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare", arătând faptul că într-un dosar penal sunt implicați foarte mulți magistrați, iar probele strânse de procurori sunt readministrate în instanțe de către judecători.
Filip Stan
07 feb. 2017, 21:46
Kovesi: Este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare. Câte dosare DNA au fost restituite

Prezentă marți seara la Radio România Actualități (RRA), Kovesi a fost întrebată cum comentează declarațiile unor persoane că se fabrică dosare.

„Este un mit total neadevărat, aș putea spune total mincinos și calomnios. Pentru că un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicați foarte mulți magistrați, procurori și judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistrați, care funcționează la parchete diferite, la instanțe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmării penale. Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (…) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună”, a spus procurorul șef al DNA.

Kovesi a fost întrebată și de faptul că sunt persoane care spun că „poliția politică” poate lua pe oricine și oricând.

„Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetăm. Activitatea noastră este verificată din două părți. În primul rând, atunci când un procuror încalcă legea, încalcă atribuțiile de serviciu, se poate sesizat CSM și Inspecția Judiciară face o verificare a modului în care acesta și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. În absolut tot ce facem în dosarele penale, măsurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administrăm, sunt verificate de judecători care judecă. Dacă un procuror, de exemplu, dispune o măsură, orice persoană care este afectată de acea măsură poate să o conteste la judecător. Și judecătorul decide dacă este corect sau dacă procurorul nu a aplicat corect legea”, a replicat șefa DNA.

De asemenea, Kovesi a fost întrebată dacă în România se poate face un dosar unei persoane, chiar dacă nu a făcut nimic.

„Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hărțuirea procurorilor și nu numai, în general pentru hărțuirea celor din sistemul judiciar. Nu există persoane care să fie cercetate sau anchetate pur și simplu. Atunci când există plângeri penale contra lor, atunci când există indicii că au săvârșit fapte penale, și, mai mult decât atât, nu în orice dosar în care se face plângere penală se ajunge la o trimitere în judecată”, a afirmat Kovesi.

Kovesi: Anul trecut DNA a trimis în instanță 403 dosare și doar 4 au fost restituite definitiv la procurori

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți seara la RRA că DNA a trimis, în anul 2016, 403 dosare în instanță, iar dintre acestea doar 4 au fost restituite definitiv la procurori.

„Anul trecut, procurorii au trimis în instanță 403 dosare. Dintre acestea, doar 4 dosare au fost restituite definitiv la DNA. Deci un procent de 1%. O restituire nu înseamnă finalul procesului penal. O restituire nu înseamnă că persoana care a fost cercetată este vinovată sau nevinovată, pentru că restituirea nu înseamnă o soluție definitivă. Au mai fost situații în care au fost restituite la DNA cauze, ulterior când s-au judecat din nou s-au dat și soluții de condamnare. O restituire nu înseamnă finalul procesului și nu înseamnă un verdict de vinovat sau nevinovat”, a spus Kovesi la Radio România Actualități (RRA).

Kovesi a mai spus că în ultimii trei ani DNA a trimis în judecată peste 1.170 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciilor fiind de aproximativ 1 miliard de euro. Tot în ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde euro, dintre care 600 milioane euro în anul 2016.

Kovesi a precizat că este foarte important ca Ministerul Finanțelor să recupereze aceste sume și banii să intre în bugetul statului.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici