Kovesi: Nu se poate ca DNA să aresteze toţi medicii şi profesorii înainte de a se lua măsuri contra corupţiei

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru publicaţia austriacă Der Standard că DNA s-a concentrat pe domenii care până acum au fost neglijate - sport, sănătate, achiziţii publice -, dar că nu se poate să fie nevoie de arestarea tuturor medicilor şi profesorilor înainte de a se lua măsuri împotriva corupţiei, transmite Agepres.
Filip Stan
13 aug. 2014, 14:11
Kovesi: Nu se poate ca DNA să aresteze toţi medicii şi profesorii înainte de a se lua măsuri contra corupţiei

‘Printre altele, voinţă politică mai clară pentru combaterea marii corupţii şi mai multe măsuri de prevenire – nu se poate ca DNA să trebuiască să aresteze toţi medicii şi profesorii înainte de a se lua măsuri împotriva corupţiei în sistemul de sănătate sau educaţie. Vulnerabilităţile sistemice pot fi prevenite eficient’, a afirmat Kovesi într-un interviu publicat marţi de publicaţia austriacă.

Ea a precizat că DNA a soluţionat în 2013 aproximativ 4.200 de cauze şi că dosarele au fost remise justiţiei, iar pentru finalul lui 2014 se aşteaptă la un număr dublu de cazuri. Kovesi a explicat că acest lucru se datorează, pe de o parte, managementului instituţiei şi măsurilor luate şi, pe de altă parte, încrederii crescânde a populaţiei.

‘Din punct de vedere organizatoric au fost desfiinţate serviciile ineficiente, au fost întreprinse măsuri pentru ocuparea posturilor vacante. Dar este foarte important numărul cetăţenilor care sesizează fapte de corupţie. Este vorba despre persoane care nu au fost anterior în contact cu activitatea noastră dar şi de avocaţi care îşi sfătuiesc clienţii lor să divulge infracţiunile despre care au cunoştinţă. (…) Numărul mare de infracţiuni de corupţie depistate nu se explică prin aceea că frecvenţa lor ar fi în creştere, ci prin aceea că noi le combatem între timp mult mai eficient. De asemenea, ne extindem concentrarea pe domenii care până acum au fost neglijate – sport, sănătate, achiziţii publice’, a spus procurorul şef anticorupţie.

În interviu, Kovesi vorbeşte despre faptul că în foarte multe dintre cazurile în care sunt implicaţi politicieni dosarele nu se bazează pe autosesizarea DNA, ci pe plângeri care uneori sunt făcute chiar de colegii de partid sau foşti colegi de partid.

De asemenea, şefa DNA a menţionat că lipsa de voinţă politică este deosebit de vizibilă atunci când Parlamentul nu îşi dă acordul pentru arestarea unor deputaţi şi senatori acuzaţi.

‘Parlamentul a respins în acest an fără excepţie cererile noastre de arestare a parlamentarilor. Aici este foarte interesant că această cooperare funcţionează independent de apartenenţa de partid foarte bine – cererile noastre au fost respinse în egală măsură pentru parlamentari aflaţi la guvernare sau în opoziţie’, a subliniat ea.

Referitor la faptul că împreună cu UE s-a convenit ca legile anticorupţie să nu fie modificate în România, lucru care reprezintă o garanţie, Kovesi a susţinut că procedura de supraveghere a Comisiei Europene a funcţionat foarte bine, dar că trebui să existe şi o reformă din interior.

‘Sigur, faptul că suntem o ţară a UE şi, în conformitate cu normele Comisiei UE, ar trebui să fie un mecanism de apărare. Procedura de supraveghere a Comisiei Europene pentru reforma justiţiei în România a funcţionat foarte bine. Dar eu cred că ar trebui să existe şi o reformă din interior. Nu este normal ca la fiecare modificare legislativă noi să aşteptăm o evaluare din partea Comisiei Europene sau a ambasadelor europene, care se plâng de faptul că nu corespunde normelor europene. Până acum a fost aproape mereu aşa, dar sper că aceasta se va schimba şi că politicul va dobândi maturitatea care îi permite să îşi stabilească în mod autonom standarde acceptabile’, a mai spus Kovesi.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce