Kovesi: Peste 70 de persoane, trimise în judecată pentru achiziţii publice în domeniul sănătăţii

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat, joi seară, că peste 70 de persoane au fost trimise în judecată pentru achiziţii în domeniul sănătăţii, în ultimii doi ani, combaterea corupţíei din sănătate fiind o prioritate pentru DNA.

09 iun. 2016, 19:18
Kovesi: Peste 70 de persoane, trimise în judecată pentru achiziţii publice în domeniul sănătăţii

Laura Codruţa Kovesi a declarat referitor la dosarul în care mai mulţi manageri de spitale din Bucureşti au fost audiaţi de procurorii DNA, că este vorba despre un dosar „care vizează corupţia în sistemul de sănătate” şi că „este vorba despre infracţiuni de luare de mită şi de achiziţii publice”, potrivit Mediafax.

„Peste 70 de persoane sunt trimise în judecată pentru achiziţii publice în domeniul sănătăţii, în ultimii doi ani. De obieci mita care se dă în domeniul sănătăţii este mai mare decât în alte domenii„, a spus Kovesi.

De altfel procurorul şef al DNA a menţionat că pentru instituţia pe care o conduce „combaterea corupţiei în sănătate este o prioritate de câţiva ani„, iar corupţia din acest domeniu este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit.

Kovesi a dat exemplul unui manager de spital care, „trimis în judecată în 2014 legat de un contract”, în urmă cu mai puţin de o lună de zile, „acelaşi manager a fost prins luând mită tot privind contracte”.

„Este extrem de importantă şi latura represivă, avem foarte multe dosare care vizează achiziţii în domeniul sănătaţii, sunt peste 850 de dosare privind achiziţiile publice„, a mai declarat aceasta.

În ceea ce privește dosarul Hexi Pharma, Kovesi a arătat că procurorii au reușit să construiască circuitele financiare ale banilor care „s-au plimbat prin mai multe țări din Europa”. „În mai puțin de trei săptămâni, colegii mei au reușit să construiască circuite financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe țări din Europa, am reușit să indisponibilizăm conturi, am reușit să punem sechestre pe mai mult de 23 de imobile, s-au făcut învinuiri față de persoane, față de companie, este un dosar care își urmează cursul„, a declarat Laura Codruța Kovesi.

CITEŞTE ŞI: DNA a trimis în judecată 1.500 de inculpaţi în dosare de abuz în serviciu în ultimii 10 ani. O treime, condamnaţi