Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. ”Un atac terorist planificat”

Kremlinul a acuzat Kievul că noaptea trecută ar fi încercat asasinarea președintelui Vladimir Putin. Autoritățile de la Moscova susțin că au dejucat un atac cu drone care urma să aibă loc asupra reședinței prezidențiale a țarului de la Kremlin.

03 mai 2023, 15:53
Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. ”Un atac terorist planificat”
Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. ”Un atac terorist planificat”

Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. Oficialii de la Moscova au susținut miercuri că armata ucraineană ar fi încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin cu ajutorul a două drone care au fost doborâte imediat de forțele ruse.

Citește și Vladimir Putin, ultimatum pentru ucraineni. Decretul a fost semnat vineri

Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone

„Noaptea trecută, regimul de la Kiev a încercat să lovească cu vehicule aeriene fără pilot reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse. În urma intervenției serviciilor militare (…) prin utilizarea unui sistem de luptă bazat pe radar, echipamentul inamic a fost neutralizat. Nu au existat victime sau pagube materiale în urma căderii lor și a împrăștierii fragmentelor pe teritoriul Kremlinului”, au anunțat autoritățile de la Moscova.

Kremlinul a subliniat că în momentul presupusului atac, pe care l-a catalogat ca fiind unul terorist, Vladimir Putin nu se afla în reședința prezidențială.

„Președintele Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului terorist planificat cu drone ucrainene”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a anunțat că programul de lucru al lui Vladimir Putin nu a suferit modificări din cauza presupusului atac.

Acest atac invocat de Kremlin vine la doar câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul Chinei pentru al aresta pe Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski a anunțat vinerea trecută că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping ajutorul în dosarul – în care Curtea Penală Internţaională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin – al întoarcerii copiilor ucraineni ”deportaţi” de Rusia, al căror numnăr este evaluat în mod oficial la cel puţin 20.000 de către Kiev, relatează AFP.

”M-am adresat cu această cerere preşedintelui chinez” în cursul convorbirii telefonice de miercuri, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kiev, Volodimir Zelenski.

”Trebuie să angajăm (…) diverse ţări pentru ca să exercite presiuni asupra agresorului şi teroristului rus, care ne-a răpit atât de mulţi copii”, a denunţat el.

”Este într-adevăr dificul de făcut”, a apreciat Zelenski în faţa jurnaliştilor.

ONU şi alţi actori internaţionali încearcă ”să facă ceva” în vederea rezolvării acestei probleme, însă, ”pentru moment, rezultatele sunt slabe”, anunţă el.

Kievul estimează că cel puţin 19.400 de copii au fost ”răpiţi” şi duşi în Rusia sau în teritorii ucrainene pe care ruşii le-au ocupat de la începutul invaziei Ucrainei şi că mulţi ar fi fost plasaţi în familii, situate în unele cazuri la mii de kilometri de locuinţele lor.

Peste 360 de copii au fost recuperaţi de către autorităţile ucrainene, potrivit unor date oficiale.

În martie, Curtea Penaklă Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu privire la aceste deportări.

Citește și Putin este de neoprit! Țarul de la Kremlin a promulgat legea care impune închisoare pe viaţă pentru trădătorii de patrie