Kremlinul l-a deconspirat pe Serghei Şoigu. Prima imagine cu ministrul Apărării

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a apărut, joi, într-o scurtă înregistrare video, publicată de presa de stat rusă, după ce nu a mai fost văzut în public în ultimele 12 zile, potrivit Reuters.

24 mart. 2022, 16:20
Kremlinul l-a deconspirat pe Serghei Şoigu. Prima imagine cu ministrul Apărării

Kremlinul prezintă imagini de la o sedință la care a participat Serghei Șoigu.  Deși există asemănări vizibile, persoana, îmbrăcată în civil, este greu de recunoscut, mai ales că nu este îmbăcat, ca de obicei, cu haina militară, ci în costum de civil. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care nu a apărut în public de 12 zile, pare să fi fost în direct cu Putin într-o ședință online.

O lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Cel puţin 4 persoane, între care şi copii, au murit în timpul unui bombardament în Lugansk. Guvernatorul regiunii acuză armata lui Putin că a folosit bombe cu fosfor
Jurnaliștii de la RIA Novosti, agenție de presă pro-Kremlin, afirmă că este vorba despre Șoigu și că acesta a oferit președintelui Putin mai multe rapoarte despre așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina.

Deși există asemănări vizibile, persoana, îmbrăcată în civil, este greu de recunoscut din cauza calității secvenței video. Imaginile au fost filmate în timp ce erau difuzate la un monitor.

Miercuri presa rusă scria că șeful Ministerului Apărării și primul său locțiitor au dispărut din spațiul public de aproape două săptămâni. Potrivit surselor apropiate lui Serghei Șoigu, motivul este că ar avea problema cardiace, relatează realitatea.md

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a conchis într-o discuție cu jurnaliștii că oficialul rus nu are timp pentru activități mediatice. Acesta a sugerat jurnaliștilor să se informeze de la Ministerul Apărării și nu de la colegii din mass-media, invocând retorica mai veche a Kremlinului de a cere presei să facă știri doar din surse ruse de stat.

 

Kremlinul evită întrebări despre Şoigu, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora ar avea probleme de sănătate şi confirmă demisia lui Anatoli Ciubais.

 

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ignorat joi întrebări ale CNN cu privire la starea de sănătate a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, care nu a mai fost văzut în public de cel puţin o săptămână, relatează postul american.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 29. Portul din Berdeansk, în flăcări, Zelenski cere proteste în toată lumea la fix o lună de la invazia Rusiei

”Ministrul Apărării are mult de lucru în acest moment”, a răspuns Peskov CNN, care l-a întrebat despre absenţa lui Şoigu.

”Operaţiunea specială militară continuă, Bineînţeles , acum nu este momentul unor activităţi mediatice, este întru totul de îneţels”, a declarat Peskov. Invitat de CNN să confirme sau să infirme dezvăluiri ale publicaţiei ruse de investigaţii Agentnstvo, care citează surse anonime de la Ministerul rus al Apărării potrvit cărora Şoigu se confruntă cu probleme de sănătate, Peskov a refuzat să răspundă. ”Nu pot. Nu ar trebui să ascultaţi ce spune Agenstvo. Vă rog să adresaţi (aceste întrebări) Ministerului Apărării”, a declarat el.

Şoigu a apărut la postul Pervîi Kanal, la 18 martie, iar Agentnstvo scrie că a avut loc în acea zi, însă jurnalişti ruşi afirmă că evenimentul respectiv a avut loc la 11 martie.

Peskov a confirmat că Anatoli Ciubais a demisionat din postul de emisar al lui Vladimir Putin însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice.

Însă el a negat că ar fi la curent cu faptul că Ciubais s-ar opune invaziei ruse a Ucrainei. ”Nu, Kremlinul nu ştie nimic despre acest lucru”, a declarat Peskov CNN. Potrivit lui Peskov, o scrisoare de demisie îi este trimisă lui Putin, în cazul unei demisii.

”Cei care sunt numiţi prin decret prezidenţial, îi trimit (scrisoride demisie) lui Putin”, a declarat el.

Ciubais nu a fost un angajat cu normă întreagă al Kremlinului, şi a lucrat ca voluntar, a precizat el.

Ciubais a fost un ministru de Finanţe al fostului preşednte rus Boris Elţîn, în anii ’90, după care a deţinut posturi influente în industria energetică rusă.

El a demisionat din funcţia de emisar al lui Putin însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice miercuri, devenind astfel oficialul cu cel mai înalt rang de la Kremlin după ce Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie.