Kremlinul se îndoieşte că ar putea să colaboreze cu noul preşedinte ucrainean

Kremlinul a estimat luni ca fiind "prea devreme" pentru a determina dacă este posibilă o cooperare cu noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina cu un mare avans faţă de preşedintele aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, informează AFP.

22 apr. 2019, 14:42
Kremlinul se îndoieşte că ar putea să colaboreze cu noul preşedinte ucrainean

„În ceea ce priveşte alegerile din Ucraina, este deocamdată prea devreme pentru a evoca (…) posibilitatea unei cooperări. Va fi posibil de analizat doar prin cazuri specifice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Moscova respectă alegerea poporului ucrainean, cu atât mai mult cu cât alegerea este foarte clară”, a continuat Peskov, punând în acelaşi timp în discuţie „legitimitatea” scrutinului, în condiţiile în care „cei trei milioane de ucraineni care locuiesc în Rusia nu au avut posibilitatea de a vota”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Victor Ponta, despre alegerile din Ucraina: Am fost şocat. Eu cred că se va întâmpla şi în România

Actorul de comedie (41 de ani) a câştigat duminică alegerile prezidenţiale în Ucraina cu un scor zdrobitor, de 73,17% din voturi, faţă de preşedintele aflat la final de mandat, Petro Poroşenko, promiţând să ‘spargă sistemul’, dar fără a se abate de la cursul prooccidental adoptat în 2014.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt foarte tensionate după instalarea la putere la Kiev a noilor autorităţi prooccidentale, urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi de un conflict cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi.