La aniversarea a 60 de ani, trupa Phoenix lansează filmul documentar „PHOENIX – Povestea” în regia lui Cristian Radu Nema, la Sala Palatului în data de 16 octombrie

Duminică, 16 octombrie 2022, trupa Phoenix se va reuni pentru premiera de gală a filmului documentar „PHOENIX - Povestea", ce va avea loc la Sala Palatului din București. Evenimentul va beneficia de participarea extraordinară a membrilor fondatori ai Phoenix, Nicu Covaci și Mony Bordeianu, invitați fiind Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi împreună cu alți membri ai formulei consacrate, dar și membrii formulei actuale: Cristi Gram, Costin Adam, Flavius Hosu, Vlady Săteanu și Lavinia Săteanu.

03 oct. 2022, 12:03
La aniversarea a 60 de ani, trupa Phoenix lansează filmul documentar „PHOENIX – Povestea” în regia lui Cristian Radu Nema, la Sala Palatului în data de 16 octombrie

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema și de Mimis Ravanis, filmul spune povestea trupei, așa cum a fost trăită de numeroase generații de fani și transpune cinematografic, la aniversarea a 6 decade de activitate, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.

Toți cei care au venit în Phoenix s-au identificat cu mesajul clar al Phoenix-ului, din convingere și talent. Au fost și oameni sensibili, de aceea au putut să transmită energie și să creeze fenomenul de rezonanță. Este fenomenul decisiv: rezonanța între noi și public. Asta înseamnă că mesajul a fost transmis corect. Cristian și întreaga echipă au făcut niște eforturi extraordinare pentru a putea realiza acest film. Scopul definitiv și decisiv al formației este de a încuraja lupta pentru bine. Iar acest film reușește să transmită acest lucru”, a precizat liderul trupei Phoenix, Nicolae Covaci.

Trupa a renăscut de fiecare dată din propria cenușă, iar povestea fenomenului Phoenix nu are nici început și nici sfârșit. Principalul scop al documentarului este de a insufla tuturor generațiilor de fani această emoție a transmutației, puterea de a depăși orice obstacol, păstrând aproape valorile fundamentale: importanța tradițiilor, tăria de caracter, curajul de a explora necunoscutul. Principiul călăuzitor al transformării Phoenix este reînnoirea, însă forța schimbării nu poate veni decât din interior”, afirmă regizorul Cristian Radu Nema.

PHOENIX

Membrii formulei consacrate despre film:

Mony Bordeianu:

Am fost o oglindă a timpurilor noastre, a ceea ce cânta lumea, a modului în care se purta, în care se îmbrăca. Iar filmul ilustrează perfect aceste aspecte, dar și fenomenul în sine.”

Josef Kappl:

O lucrare profund documentată a unui tânăr regizor, care încearcă să înlăture colbul timpului așternut asupra unei legende atât de importante a neamului!

Mircea Baniciu:

Filmul a fost o poveste filosofică.

Toate fazele acelea admirabile creează o nostalgie nemăsurată.

Impresia mea este că până în final filmul e foarte, foarte frumos. Are viață. Asta înseamnă ca nu s-a muncit de pomană. Pentru cei care nu știu despre ce e vorba e important să afle care a fost ideea de la care a plecat Phoenixul și ce s-a întâmplat după aceea. A venit cavalcada asta de imagini care și mie mi-au trezit emoții aproape de lacrimi, multe dintre ele nu le-am văzut și m-au dus înapoi în timp.

Fiecare dintre noi, cei care am participat activ la nebunia asta, am fi putut reacționa în felul ăsta.

Filmul e sentimental. Nu știu cum poate să îl perceapă unii care nu au participat la idee, deși sunt foarte mulți care au participat, vrând nevrând, sau care n-au fost incluși în trupă, dar care, din afară, au simțit ceea ce trebuiau să simtă.

Ovidiu Lipan Țăndărică:

O tempora, o mores!

Un eveniment de mare anvergură, la mulți ani Nicu Covaci, la mulți ani Phoenix 60 ani, 65, 70, și așa mai departe. Malderul de cenușă e al nostru, suntem predestinați să renaștem de fiecare dată. Sper într-o conjunctură mai specială și să ne putem adapta de fiecare dată la încărcătura universală.

Mă bucur că am pus și eu o pană la această pasăre măiastră.

Vremuri frumoase care pare-se că și-n PHOENIX, cu această renaștere, este un „E pur si muove”, o retrăire de fiecare dată și mă bucur de realizarea făcută prin acest film care punctează niște momente frumoase din viața noastră de trubaduri ai Universului.

Victor Cârcu:

Da, sunt multe! Bune, rele, nostime… De toate culorile care ar mai presăra sare și piper peste istoria formației dar cum v-am scris că m-am despărțit de ea acum ani mulți, adaug numai ca și menstrelul, în cântecul lui: „… cât despre toate cele care s-au petrecut și scurs pe apa timpului, pădurea tace. Ha, ha, ha!

Producția se bucură de sprijinul necondiționat al regizorului Ioan Cărmăzan, Președinte UARF, precum și al regizorului Dan Chișu, care au oferit cu generozitate imaginile de arhivă din perioade importante ale trupei. Actorul Rareș Andrici are rolul de narator al filmului. Alături de proiect sunt artistul scenograf Oana Cocea, istoricul muzicii rock Doru Rocker Ionescu, Palatul Național al Copiilor București și UPFAR-ARGOA – Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România.

Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate în rețeaua iaBilet, precum și de la Sala Palatului. Parteneri media: Agerpres, RFI România, Revista FILM, Rock FM.

Toate informațiile despre eveniment sunt actualizate pe pagina de Facebook: https://fb.me/e/20Nm2K0On.

Phoenix a fost înființată în 1962 și a avut o evoluție impresionantă, fiind o deschizătoare de drumuri în muzica românească. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului: beat, rock psihedelic, hard rock, rock progresiv. Phoenix a dat naștere etno rock-ului, subgenul al rock-ului inspirat din folclorul românesc autentic.