La Bixad, oamenii de la STRABAG chiar mută munții din loc!

Bixad este o localitate din nordul județului Covasna, chiar la limita cu județul Harghita, care începe, pe hartă, cu Tușnad. Liniștea munților din zonă este, câteodată, întreruptă de detunături. Sunt „pușcările” lucrătorilor de la MineralRom, parte a grupului STRABAG. Din această carieră pleacă piatra de terasament a căilor ferate din toată țara, dar și agregate fără de care nu ar mai exista multe dintre șoselele și autostrăzile noastre.
Alina Costache
05 aug. 2022, 13:05
La Bixad, oamenii de la STRABAG chiar mută munții din loc!

În coasta muntelui, în carieră, viața se confruntă cu multe amenințări, iar purtarea căștii de protecție și a vestei reflectorizante, obligatorii în orice șantier, capătă valențe vitale. Pericole din toate părțile: cădere în gol, explozii, utilaje de dimensiuni greu de cuprins cu ochii, cât te lasă relieful să te distanțezi (dar atenție la pante!). Pe lângă asta, o ursoaică cu doi pui își are aici culcușul, fapt care-i face pe oameni să nu poată să-și mănânce sandvișul in liniște din cauză că mirosul mâncării ar putea să ademenească sălbăticiunile. Ca să nu mai vorbim că un râs (Linx Linx), ignorând tot ce s-a scris despre această felină (că este solitară și trăiește în locuri foarte izolate), și-a făcut pe aici sălașul, chiar lângă calea ferată care traversează cariera. Iar drumul de fier ce leagă Brașovul de Sighetu Marmației este, și el, incompatibil cu liniștea. Fără a mai pune la socoteală „pușcările” din carieră. Una peste alta, pe aici, trebuie să fii cu ochii-n patru.

Toate astea, pentru noi, sunt rutină. Toți cei din zonă suntem legați de carieră. În zona noastră e o tradiție de exploatare a pietrei, a ardezitului mai bine zis, că despre asta este vorba. Bunicul meu, apoi tatal meu, au lucrat aici, în carieră. Asta e ce știu… Însă având în vedere că mai toți bărbații din regiune aveau de-a face cu cariera, sigur au mai fost în familia mea, înainte, și alții. Deci, aici, cu aceste pericole, am crescut”… ne descrie Levente Varga, șeful carierei, viața locului.

Sunt și părți bune și frumoase, dar trebuie să… le nimerești! Se lucrează cel mai mult în aer liber; deci, vara e cald, iarna frig (bine cunoscutul frig din Harghita-Covasna!), noroi sau praf. Dar, una peste alta, e un mediu frumos”… își încheie, hâtru, șeful carierei succinta prezentare înainte de a ne face instructajul obligatoriu la intrarea în perimetrul exploatării.

 

„Chiar dacă vă vine greu să credeți, la noi, oamenii chiar mută munții din loc. Literalmente”… ne spune Levente Varga, șeful de secție al carierei.

Ascunși în munți, oamenii de aici produc mare parte din elementele de infrastructură în transporturi. Stâncile detonate sunt transformate în pietre, sparte și sortate pe categorii. Cele mai mici intră în compoziția asfaltului, apoi, cele mai mari, care sunt folosite în fundațiile căilor rutiere sau în diverse construcții, amestecate cu betonul, iar cele mari, care constituie materia primă a terasamentelor de cale ferată. Levente Varga spune, cu un orgoliu de înțeles, că, pentru el, concediile sunt puțin mai altfel decât pentru restul lumii.

 

 

Când merg în concediu cu mașina sau cu trenul, mereu mi-aduc aminte că drumul și calea ferată conțin piatră extrasă si produsă, în multe cazuri, în cariera noastră. 60% din producția noastră este pentru prepararea asfaltului care se folosește la șosele – drumuri naționale, județene și autostrăzi. Din această carieră a plecat piatra pentru marile proiecte ce poartă marca STRABAG, precum Autostrada Ungheni-Ogra și DN Sibiu- Mediaș.

 

 

A împlinit 30 de ani de meserie, aici. O carieră… „de stâncă”, poți spune de-a dreptul. A terminat liceul și s-a angajat dispecer. Apoi, a devenit laborant. Da, aici există și un laborator în care sunt analizate măruntaiele munților. Levente Varga a devenit șeful laboratorului. Între timp, a făcut și facultatea de inginerie tehnologică din Brașov. Acum este șeful carierei STRABAG din Bixad. Spune că nu știe dacă a fost „dragoste la prima vedere”. Dar, după 30 de ani, o meserie „aproape că nu se poate să nu devină și o pasiune!”. Cum toți oamenii carierei povestesc că au legături străvechi în familie cu „spartul muntelui”, întrebăm ce rol are, astăzi, tehnologia de ultimă oră într-o ocupație atât de veche.

Privind din afară, tehnologia poate părea lipsită de importanță în carieră. Dar este chiar invers. Este, acum, un atu foarte important. In loc să se strige în carieră cât te țin plămânii, înainte de pușcare, astăzi folosim stații sau telefoane. Camioanele nu pot fi orice camioane. Ele sunt, azi, proiectate special pentru transportat piatră. De asemenea, ardezitul este o rocă dură, abrazivă și consumă multe piese de uzură. Așa că simțim imediat un utilaj mai performant, mai bun. Pe lângă volumele mult mai mari pe care le pot opera, acestea ne și ușurează mult munca, obținând un plus de eficiență. Criteriu foarte important astăzi. Așa ne permitem costuri competitive și prețuri mai mici. Aceste utilaje moderne poluează mult mai puțin decât cele vechi, de acum 20 de ani. STRABAG a introdus aici cea mai nouă tehnologie, asigurându-ne, astfel, un viitor sustenabil. Pe lângă asta, oamenii lucrează altfel. E confort ridicat, siguranță superioară și, bineînțeles, rezultate foarte bune!

 

 

De fapt, cariera nu este doar locul de extragere a pietrei. Este o adevărată uzină: stâncile obținute în urma detonărilor sunt sparte în mori succesive, care uimesc prin ceea ce fac. Oțelurile speciale fac posibilă analogia cu moara de cereale, diferind doar rezultatul. Una face făină, iar cealaltă pietre de anumite dimensiuni care devin șosele sau terasamente de cale ferată! Nu știm ce ar înțelege zeii din mitologie din ceea ce se întâmplă aici, dar nici măcar Olimpul nu a fost locuit de ființe capabile să facă asemenea lucruri ca la Bixad.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'