La câte secunde după fulger se aude tunetul. Cum îţi dai seama dacă eşti sau nu în pericol VIDEO

Fulgerul şi tunetul au stârnit curiozitatea oamenilor încă din antichitate. De exemplu, vechii germani considerau că fulgerele sunt un un semn al zeului Thor care aruncă ciocanul său spre pământ. Slavii aveau zeul Perun ca zeu al furtunii. De asemenea, Zeus și Jupiter sunt reprezentaţi însoțiți de fulgere.

27 mai 2023, 13:22
La câte secunde după fulger se aude tunetul. Cum îţi dai seama dacă eşti sau nu în pericol VIDEO
La câte secunde după fulger se aude tunetul. Cum îţi dai seama dacă eşti sau nu în pericol

La câte secunde după fulger se aude tunetul. Fulgerul este, de fapt, un arc electric care apare în urma unui proces de descărcare electrică între nori. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite. În momentul formării fulgerului, aerul înconjurător din jurul tunelului provocat de acesta atinge temperaturi de 30.000 de grade Celsius. Această supraîncălzire bruscă a aerului duce la o dilatare foarte mare,  asemenea unei explozii cu un zgomot puternic numit tunet.

Citeşte şi: Fenomenul care a înspăimântat întreaga lume: Cerul se cutremură VIDEO

Uneori, oamenii sunt loviţi de fulger şi pot chiar muri din această cauză, mai ales atunci când sunt prinşi în mijlocul unei furtuni. Conform statisticilor, aproape 2.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza trăsnetelor.

Atunci când vedem un fulger nu auzim și sunetul produs de descărcarea electrică, deoarece viteza sunetului este mai mică față de cea a luminii. Decalajul se datorează diferenței dintre vitezele de propagare ale celor două unde, cea luminoasă și cea acustică. O rază de lumină urmată la câteva secunde de un bubuit al tunetului este pentru mulți oameni prima ilustrare a faptului că sunetul are o viteză mai mică decât lumina. Astfel, s-a constatat prin numeroase calcule că media vitezei sunetului în aer este de 0,34 km/s, iar cea a luminii este de 299.792 km/s.

Citeşte şi: Fenomen straniu în Munţii Bucegi. Lumini energetice, proiectate din văzduh VIDEO

Pentru a fi în siguranţă, tot ce trebuie să facem este determinarea distanței dintre noi și furtună şi să aflăm numărul de secunde care trec între momentul în care am zărit trăsnetul și clipa în care auzim tunetul. Apoi, înmulțim această cifră cu 0,34. De exemplu, dacă am numărat şase secunde între fulger şi tunet, atunci distanţa este de aproximativ 2 km. Dacă repetăm „experimentul” pe mai multe descărcări electrice, putem trage concluzia dacă furtuna se apropie (timpul dintre fulger şi tunet se micşorează) sau se depărtează de noi (timpul se măreşte).

Dacă tunetul poate fi auzit, atunci deja există pericolul de a fi loviţi de fulger. În general, tunetul poate fi auzit când este mai aproape de 10 km. În aceste condiţii trebuie căutat adăpost imediat, scrie Unica. După trecerea furtunii, încă există pericolul de a fi loviţi de fulger, chiar dacă pe cer străluceşte soarele, aşa că se recomandă să nu se părăsească adăpostul mai devreme de 30 de minute de la terminarea furtunii.