La ce pericole te expui când urci într-o maşină parcată mult timp la soare VIDEO

Medicii avertizează că, pentru organismul uman, este extrem de agresivă diferenţa de tempratură între incintele climatizate în care stăm în cea mai mare parte a zilei şi cea ambientală, cu care avem contact doar în drumul spre casă.

09 iul. 2015, 09:02
La ce pericole te expui când urci într-o maşină parcată mult timp la soare VIDEO

La ce riscuri te supui dacă urci într-o maşină care a stat câteva ore bune la soare, scrie euforiatv.ro. Acest obicei poate duce la deshidratare severă, convulsii şi chiar probleme cardiovasculare grave.

Citeşte şi CANICULĂ în România. Ce MĂSURI trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Cercetatorii au demonstrat ca din obiectele de plastic, in special din bord, se poate degaja „benzen”, o substanta extrem de toxica. Asa ca inainte de a pleca la drum, aerisiti bine si porniti aerul conditionat.

Conform cercetarilor, tabloul de bord al masinii, scaunele, conductele de la sistemul de aer conditonat, de fapt toate obiectele din material plastic din interiorul unui autovehicul, pot deveni periculoase.

Expuse la soare, acestea emit benzen, o substanta cancerigena care se acumuleaza in habitaclu peste anumite limite. Studiile au fost realizate de cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar si doctorii nostri atrag atentia ca:

„Expunerea la benzen este periculoasa indferent de cantitate. Inhalat in plaman, din plastic ies substante chimice precum benzem, ftalati.. e mirosul de plastic incins pe care il simtim”, sustine dr. Magda Ciobanu – medic pneumolog.

Mai mult, mecanicii auto spun ca si obiectele din plastic care se afla sub bord pot crea necazuri la temperaturi ridicate.

Soferii care intra intr-o masina incinsa pot inhala cantitati excesive de substante toxice daca pastreaza geamurile inchise. Medicii avertizeaza ca expunerea prelungita la benzen poate provoca leucemie si creste riscul aparitiei unor forme de cancer.

Mai ales cand masina sta in soare si este expusa la temperaturi canculare si inauntru sunt si 39 grade, doctorii ne sfatuiesc sa deschisem usile de la masina, sa coboram geamurile, sa asteptam un timp pentru evacuarea benzenului din interior si apoi sa dam drumul aerului conditonat.

Mai multe studii facute in Germania, Coreea de Sud si Statele Unite arata ca nivelul de benzen din masinile aflate in miscare au aratat valori de sub un miligram pe metru cub. Expunerea si inhalarea in timp a unei cantitati de benzen de peste 300 de ori mai mare poate provoca tumori maligne, au indicat cercetarile facute pe animale de laborator.