O mamă şi doi copii fac Sărbătorile într-o sărăcie lucie, fără căldură şi curent

O mamă tânără se luptă să supraviețuiască într-o sărăcie lucie împreună cu cei doi copii de 2 și respectiv 10 ani. Locuiesc într-un apartament sărăcăcios din Rahova, în condiții greu de imaginat. În casa lor este în permanență frig, umezeală și întuneric. Nu au bani pentru hrană, iar Sărbătorile pentru ei vin ca în fiecare an doar cu speranța că într-o zi viața lor o să fie puțin mai bună. Trăiesc din alocaţii şi un ajutor de 100 de lei. Restanţele la întreţinere s-au strâns, iar acum în plină iarnă riscă să ajungă pe drumuri. La cei doi copii, Moş Crăciun nu vine. 

23 dec. 2015, 07:39

Într-un apartament cu două camere din cartierul Rahova îşi duc traiul trei suflete chinuite. Înăuntru, o imagine tristă şi greu de descris în cuvinte. În casa lor este frig, întuneric şi multă umezeală şi mucegai. Doi copii plăpânzi, desculţi, flămânzi şi trişti se ghemuiesc lângă mama lor, o tânără de 28 de ani împovorată de griji şi suferinţă. 

Petronela îşi creşte singura copiii, o fetiţă frumoasă de doi ani şi un băieţel de 10 ani. Viaţa nu i-a surâs niciodată. A fost singură mai tot timpul. Când Daniel avea doar 2 ani, tatăl copilului ei a plecat de acasă şi nu s-a mai întors. A fost o perioadă dureroasă şi extrem de grea. Anii au trecut şi odată cu ei rănile s-au vindecat.

Şi-a refăcut viaţa şi spera că în sfârşit o să aibă o familie aşa cum a visat. A rămas însărcinată cu fetiţa, însă pe când avea doar cinci luni de sarcină, a fost din nou părăsită. În plus, tatăl ei nu accepta să aducă pe lume al doilea copil. I-a cerut să renunţe la el, să-l abandoneze în spital, dar ea a refuzat.

„Toată lumea îmi spunea s-o abandonez. Tatăl meu îmi spunea că dacă nu o las în spital nu mai mă primeşte în casă. Băiatul a auzit o discuţie şi mi-a spus că dacă o abandonez pe ea să-l abandonez şi pe el. Când am ieşit din spital am mers acasă. Tata m-a sunat şi mi-a spus că nu vrea copilul. I-am spus că nu renunţ la copiii mei. Până la urmă tata s-a obişnuit cu ideea”, povesteşte Petronela. 

Casa în care locuia cu tatăl ei a fost vândută, iar Petronela şi-a cumpărat un apartament în Rahova. Când s-a mutat în el părea ca lucrurile să intre pe făgaşul normal. Era fericită că-şi va creşte copiii în linişte şi că vor avea în sfârşit căminul lor, doar al lor. Din păcate însă, la scurt timp, problemele au apărut din nou. Cum apartamentul este la ultimul etaj, iar terasa blocului nu este acoperită, tavanul dintr-o cameră a căzut din cauza umezelii. 

Nu are bani să renoveze locuinţa. Înainte de a rămâne însărcinată pentru a doua oară, Petronela lucra la Palatul Copiilor ca îngrijitor. Între timp postul ei a fost desfiinţat şi femeia a rămas fără loc de muncă. Toţi trei supravieţuiesc acum din două alocaţii şi un ajutor de 100 de lei primit de la tatăl fetiţei. Îşi caută un loc de muncă, dar mai întâi trebuie să găsească o creşă pentru fetiţă. Situaţia lor este cu atât mai gravă, ţinând cont că dupa ce si-a pierdut locul de munca, la intretinere s-au strâns restante in valoare de aproape 3.000 de lei şi restanţe la factura de electricitate. Acum, în plină iarnă, ei nu au căldură, lumină, iar în casa lor este umezeală şi miros greu de mucegai.

Pentru că a strâns datorii mari la întreţinere, tânăra mămică şi cei doi copii riscă să ajungă în stradă. Penalizările se strâng de la lună la lună şi speranţa că într-o zi va putea să achite tot este tot mai mică.

Pentru ei Crăciunul vine ca în fiecare an doar cu speranţa că Dumnezeu îi va ţine sănătoşi. Nimic mai mult. Iar la o masă de Crăciun nici nu îndrăznesc să viseze. Crăciunul lor va fi fără bunătăţi pe masă, fără cadouri, fără cozonaci, fără lumini… În loc de Moș Crăciun, își vor îmbrățișa mama şi se vor bucura că aşa va părea mai cald în casa lor.

Fii Moş Crăciun pentru ei şi întinde-le o mână de ajutor. Orice ajutor conteaza! 

Dacă vreți ca Daniel si Andreea să simtă că şi pentru ei vine Crăciunul, dați-ne un mesaj pe adresa [email protected].

Cei care vor să întindă o mână de ajutor pot dona, de asemnea în contul deschis pe numele Petronela Tănase, mama copiilor, la Banca Comercială Română.

RO94RNCB0667082994510001