Procesul de abuz în serviciu în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi fosta lui soţie, amânat până pe 14 februarie UPDATE

Instanţa supremă începe marţi judecarea dosarului de abuz în serviciu în care sunt acuzaţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

31 ian. 2017, 05:59
Procesul de abuz în serviciu în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi fosta lui soţie, amânat până pe 14 februarie UPDATE

UPDATE Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat până pe 14 februarie.

La ieşirea din sala de judecată, Liviu Dragnea a declarat că va cere ca martorii să fie audiaţi din nou. El se consideră nevinovat.

„O luam din nou de la capat, o marturie mincinoasa infirmata de declaratiile martorilor, asta e viata. (…) Vreau sa aduc si eu martori, sa se audieze din nou martorii care au fost audiati la DNA, sa vedem daca si acest proces va merge si se va sustine pe o declaratie mincinoasa sau doua declaratii mincinoase obtinute in conditii suspecte la DNA”, a spus Liviu Dragnea. 

Liviu Dragnea a mai precizat că dosarul se sprijină pe denunţuri obţinute prin presiuni.

„Eu m-am uitat cu atentie pe declaratii, se vede ca sunt puse cu mana, cusute cu atat alba sau dictate. Noi vorbim de o doamna care a facut o declaratie mincinoasa si a mai fost condamnata pentru luare de mita si care probabil se pare ca a facut o integere. Asta e patria denunturilor si a ascultarilor pentru care intra oamenii in puscarie”, a spus Dragnea.

El a spus că proiectul ordonanţei privind graţierea nu-l priveşte.

„Ce gratiere sa ma ajute pe mine? Nicio gratiere nu ma ajuta pe mine. Eu nu am auzit de la Guvern ca vrea sa dezincrimineze abuzul in serviciu”.

 


UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte. El a refuzat să facă declaraţii, spunând că va vorbi cu jurnaşliştii după ce iese din salamde judcată.

 

Dosarul a ieşit din procedura de cameră preliminară după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, în 8 decembrie 2016, că poate începe judecarea pe fond a cauzei.

Instanţa a respins atunci toate contestaţiile formulate de inculpaţi, după ce judecătorul de cameră preliminară a stabilit legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauză.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

„În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Bombonica Prodana (fostă Dragnea) a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 108.000 de lei.

„Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare.

Secretar general al PSD la data comiterii faptelor din dosarul „Referendumul”, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.