La nivelul de trai, stăm bine. România, peste șapte țări din UE în topul PIB per capita!

România este mai bine situată decât șapte țări din Uniunea Europeană (UE) în clasamentul alcătuit în funcție de cel mai important indicator pentru nivelul de trai.
Irina Dumitrescu
06 feb. 2025, 17:35
La nivelul de trai, stăm bine. România, peste șapte țări din UE în topul PIB per capita!

O fi 2025 un an delicat, însă, din punct de vedere al nivelului de trai, România stă mai bine decât alte șapte țări din UE.

Acest lucru reiese din topul UE alcătuit în funcție de Produsul Intern Brut (PIB) per capita – cel mai important indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară. Indicatorul este, practic, PIB, adică valoarea adăugată produsă de o economie, raportat la numărul de locuitori şi reprezintă, astfel, producţia medie de valoare adăugată a unui locuitor dintr-o ţară, notează ZF.

Țările lăsate în urmă de România la acest capitol sunt Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria.

”Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale Uniunii Europene, că România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem foarte aproape de Estonia și suntem pe urcare. Este un lucru important, pentru că sunt în urma noastră Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, țări cu economii solide. Putem afirma, fără doar și poate, că România se poate baza pe o creștere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare’, a declarat ministrul în briefingul de la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobat bugetul pentru acest an”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citește și Polițele RCA s-ar putea ieftini. Decizie de ultima oră de la ASF

Tanczos Barna a explicat ascensiunea României la acest capitol prin evoluțiile din economie, cum ar fi creșterea productivității, datorită investițiilor.

”Putem constata că am lăsat în urmă plutonul din Europa Centrală și de Est și, din acest punct de vedere, România se situează, iarăși, în fruntea acestui pluton, format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia. Deci, în ceea ce privește productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare. Evoluțiile structurale din ultimii 10 ani arată, de asemenea, o reducere treptată a persoanelor angajate în agricultură și o creștere a persoanelor aflate în domeniul serviciilor de piață și în industrie. Acest lucru este, iarăși, unul benefic pentru economie. Crește foarte mult productivitatea în agricultură, în primul și în primul rând, datorită investițiilor”, a explicat ministrul Finanțelor, citat de incomemagazine.

În privința perspectivelor, ministrul anticipează o creștere economică de 2,5 la sută în 2025.

”Rezervele Băncii Naționale, rezervele internaționale, sunt în creștere, iar acest lucru oferă o stabilitate și o credibilitate României. Este un lucru pozitiv. Acestea sunt elementele care, practic, creează premisele creșterii economice de 2,5 la sută pentru anul 2025”, a precizat Barna.

Despre poziția ocupată de România în Topul PIB per capita la nivelul UE a vorbit și profesorul Ionuț Dumitru, de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

”România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 țări care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă”, a spus Ionuț Dumitru, la conferinţa Concordia ”Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă ţo sustenabilitate fiscal-bugetară”.

Ascensiunea țării noastre este demonstrată și de comparația cu cifrele de acum un deceniu. În 2015, România era la 56 la sută din media UE  ca putere de cumpărare, în timp ce Ungaria şi Polonia se aflau la 70 la sută, potrivit Biroului de Statistică European.

Citește și 12.500 de lei cu numai trei ore de muncă pe zi. Locul de muncă preferat de românii din Diaspora

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări