La Shanghai, viaţa în lockdown a devenit un coşmar. Vecinii se denunţă unii pe alţii, tinerii s-au pornit împotriva bătrânilor, iar localnicii împotriva străinilor

Tensiunile generate de lockdown-ul dur au scos la iveală diviziuni adânci în rândul locuitorilor din Shanghai, ajungându-se la înfruntări între tineri şi bătrâni, localnici împotriva străinilor și, mai ales, cei infectaţi cu coronavirus şi cei testaţi negativ.

19 apr. 2022, 13:58
La Shanghai, viaţa în lockdown a devenit un coşmar. Vecinii se denunţă unii pe alţii, tinerii s-au pornit împotriva bătrânilor, iar localnicii împotriva străinilor

Cele 25 de milioane de locuitori din Shanghai, dintre care majoritatea locuiesc în blocuri de apartamente, au creat noi legături comunitare în timpul focarului de coronavirus din oraș, prin schimburi de bunuri și achiziții comune, precum și stabilirea de centre pentru împărțirea alimentelor. Dar fără a întrevedea sfârșitul lockdownului care pentru unii durează deja de patru săptămâni, frustrările cresc și în spatele uşilor închise ale blocurilor, ele se revarsă adesea în cadrul grupurilor de  mesaje de pe WeChat.

Un astfel de exemplu îl reprezintă conflictul dintre o femeie care fusese dusă în carantină centralizată – unde a fost testată negativ – după care și-a acuzat vecina că a denunțat-o autorităților. Nu este neobișnuit ca rezultatele testelor să fie împărtășite iar cazurile pozitive să fie anunțate într-un grup de WeChat al unui bloc de locuințe, în contextul în care autoritățile încearcă să controleze cel mai mare focar de coronavirus din China, de la identificare virusului în Wuhan, la sfârșitul lui 2019, scrie Reuters.

Citeşte şi Lockdown la Shanghai, oamenii au ajuns la disperare. Terorizată de statul în casă, populaţia urlă şi fluieră de la ferestre, noaptea întreagă VIDEO

Unei americance i s-a comunicat că va fi trimisă într-un centru de carantinare, după ce rezultate mixte, inclusiv ale ei, au ieșit pozitive săptămâna trecută, stârnind panica. Alți trei oameni, ale căror teste au fost în același grup, au fost trimiși în carantină, însă testele femeii, pe care și le-a făcut în casă, au continuat să arate negativ. „În grupurile de chat, spuneau lucruri precum «încă mai sunt oamenii pozitivi aici, încă mai sunt oamenii pozitivi aici?»”, a spus femeia din SUA, refuzând să-și divulge numele. Mulți dintre locuitorii mai în vârstă, care sunt mai vulnerabili la Covid-19, au cerut excluderea imediată a cazurilor pozitive din blocurile lor. „Din cauza exagerărilor din partea presei privind boala, și având în vedere că bătrânii au sistemul imunitar mai slăbit, le este mai mult frică de virus decât tinerilor”, spune un rezident care a văzut acest lucru.

Un alt rezident străin, identificat sub numele de Alexy, a fost suspectat de vecini că este pozitiv atunci când rezultatul testului său nu a putut fi încărcat în aplicația de sănătate. Conducerea blocului său a încercat să blocheze livrările de alimente ale familiei sale, cu excepția cazului în care aceștia sunt de acord să împărtășească rezultatele testelor cu restul rezidenților – o cerere despre care mulți rezidenți din Shanghai au spus-o că este larg răspândită și încalcă confidențialitatea.

Citeşte şi Scene şocante la Shanghai, oraş grav afectat de lockdownul prelungit pentru COVID. Oameni înfometaţi au jefuit un supermarket

O altă rezidentă străină, care a fost testată pozitiv a povestit că a fost închisă în apartamentul ei, în loc spă fie trimisă în carantină centrală, spre supărarea vecinilor ei, care i-au cerut să plece şi au încercat să o excludă de la comenzile de alimente de pe grup. Un vecin a numit-o „gunoi străin”, în vreme ce altul a răspândit minciuni despre starea ei psihică, iar comitetul de bloc nu i-a luat apărarea.