La Vaslui, pomenirea morților trece drept eveniment cultural. Primăria din oraș a finanțat organizarea unui parastas, dar la „evenimentul cultural” a participat doar familia

Profesorul de muzică Romeo Tălmaciu s-a stins din viață în 2018, la vârsta de 61 de ani, în urma unui atac cerebral suferit în sala de repetiții. Primăria Vaslui a obișnuit să-l comemoreze prin activități culturale, mai ales că acest a fost desemnat și cetățean de onoare al orașului, doar că a alocat buget inclusiv pentru parastasul la care au participat numai membrii familiei.

13 mart. 2024, 11:47
La Vaslui, pomenirea morților trece drept eveniment cultural. Primăria din oraș a finanțat organizarea unui parastas, dar la „evenimentul cultural” a participat doar familia
Sursa foto: Vremea nouă

Acest parastas, deși nu a implicat participarea publicului larg, a fost plătit de primărie, fiind trecut tot ca „eveniment cultural„. Evenimentul în sine a avut loc sâmbătă, 9 martie, într-un cadru restrâns, cu participarea viceprimarilor Lucian Braniște și Cătălin Mândru, a managerului public al județului Vaslui, Valeriu Caragață, și a directorului Bibliotecii Județene „N. M. Spătarul”, Gelu Voicu Bichinet.

Primăria din Vaslui a alocat bani pentru organizarea unui parastas

În anii anteriori, primăria și Consiliul Județean organizau un eveniment comun în memoria profesorului, un spectacol de muzică la care participau tineri artiști. Anul acesta însă, primăria a decis să aloce bani și pentru acest parastas organizat în cadru restrâns.

Evenimentul pentru comemorarea domnului profesor Tălmaciu este prins în calendarul activităților culturale, organizate de Primăria Vaslui. Și, fiind un eveniment de acest gen, parastas, nu putem da amploare, pentru că familia dorește o participare redusă. Doamna responsabilă cu evenimentele culturale a venit cu această idee, am contactat familia și s-au pus de acord asupra detaliilor. De aceea, am considerat că, dacă familia acceptă propunerea noastră, este un moment potrivit să o facem, deși noi nu am mai organizat astfel de evenimente”, a declarat viceprimarul Mândru pentru Vremea Nouă.

Citeste si Înmormântare cu scandal la Vaslui! Preotul a refuzat să citească „stâlpii” pentru un mort pe motiv că nu prea venea pe la biserică

La câteva ore după ce, în presă, s-a aflat de finanțarea ineditului „eveniment cultural”, Primăria a negat că ar fi plătit din bani publici parastasul profesorului de muzică și precizează că doar a depus o coroană de flori în valoare de 700 de lei.

Reprezentanții Primăriei au declarat, pentru Digi24, că e prima oară când participă la un astfel de eveniment privat organizat de o familie în cimitir și că profesorul comemorat nu are un bust unde să fie depuse coroane de flori.

Cine a fost Romeo Tălmaciu

Profesorul de muzică Romeo Tălmaciu se ocupa cu selecția copiilor talentaţi pe care i-a reunit în trupa instrumentală de fanfară „Rotaria”. Fanfara, alcătuită din copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, a câștigat numeroase premii, iar o piesă de-ale sale apare pe coloana sonoră a filmului „A fost sau n-a fost”, al lui Corneliu Porumboiu. Fanfara a câștigat premiul juriului la Festivalul internațional de fanfare din Belgia (2006).

Citeste si Bătrână din Vaslui, escrocată pe internet: „Am intrat pe YouTube să ascult rugăciuni şi am dat de un videoclip cu Ţiriac”