Lance Armstrong: „Fără dopaj este imposibil să câştigi Turul Franţei”

Fostul ciclist american Lance Armstrong este convins că "fără dopaj este imposibil să câştigi Turul Franţei" şi asigură că nu se consideră "inventatorul" acestei practici, pentru care a fost deposedat de cele şapte victorii consecutive înregistrate în cursa din Hexagon.

28 iun. 2013, 07:58
Lance Armstrong: „Fără dopaj este imposibil să câştigi Turul Franţei”

Este imposibil să câştigi Turul Franţei fără să te dopezi, pentru că Turul este o probă de rezistenţă în care oxigenul este determinant„, a declarat Armstrong într-un interviu acordat ziarului francez Le Monde, citat de Agerpres.

„Sunt de acord cu ştergerea numelui meu din palmares, însă Turul a avut loc între 1999 şi 2005, nu aşa? Atunci trebuie să aibă un câştigător. Dar cine? Nimeni nu s-a prezentat pentru a revendica tricourile mele”, a adăugat fostul campion.

Referindu-se la acuzaţiile care i-au fost aduse de Agenţia americană antidoping (USADA), în urma cărora i-au fost retrase cele 7 victorii în Turul Franţei Armstrong a precizat: „Toate acestea sunt doar prostii. Am văzut că afacerea Puerto a fost de 100 de ori mai sofisticată. Sistemul nostru era foarte simplu, foarte conservator şi deloc malefic. Istoria va demonstra că totul a fost doar o simplă postură a USADA pentru a face vâlvă”.

Decizia motivată a USADA a reuşit perfect să distrugă viaţa unui om, însă nu a adus niciun beneficiu ciclismului. Nu eu am inventat dopajul, regret că te dezamăgesc Travis (Tygart, directorul USADA). Şi nici nu se va opri odată cu mine. Eu doar am participat la acest sistem. Nu mi-a fost niciodată teamă de controalele antidoping. Sistemul nostru era suficient de simplu şi fără riscuri. Aveam mai multă teamă de vamă şi de poliţie”, a mai spus americanul.

„Nu voi reuşi niciodată să repar totul, însă voi petrece întreaga viaţă încercând să fac asta. Am fost prea dur cu oamenii. Să te lupţi pe bicicletă, este perfect, însă în afara curselor nu este deloc bine. Eu însă nu am putut să separ cele două lucruri”, a conchis Lance Armstrong.

Sâmbătă se va da startul celei a 100-a ediţie a Turului Franţei, în Corsica, la Porto-Vecchio.