Lansarea eşuată a capsulei Soyuz, din august, cauzată de neglijenţă

Ultimele eşecuri înregistrate de sectorul spaţial rus, inclusiv lansarea eşuată a unei capsule Soyuz, care trebuia să trimită, în august, un vas de tip cargo spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au fost cauzate de "neglijenţe", a concluzionat, marţi, Parchetul general din Rusia.

RomaniaTV.net
19 oct. 2011, 07:38
Lansarea eşuată a capsulei Soyuz, din august, cauzată de neglijenţă

Tot în luna august, lansatorul rus Proton a eşuat în încercarea de a plasa pe orbită un important satelit de telecomunicaţii, scrie Mediafax.

S-a stabilit că cele două incidente au fost cauzate de neglijenţele angajaţilor companiilor care aparţin de Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) comise în timpul examinărilor de control” ale lansatoarelor, a indicat Parchetul rus într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Ancheta a relevat, totodată, „absenţa unui control corespunzător din partea Roscosmos„, potrivit aceleiaşi surse. Parchetul rus a recomandat „măsuri disciplinare contra persoanelor vinovate de producerea acestor incidente”.

Acest anunţ a fost făcut cu două zile înainte de prima lansare, joi, a unei capsule ruseşti Soyuz de la baza Kourou din Guyana franceză, o cooperare între agenţia spaţială rusă şi cea europeană, care va permite optimizarea încărcăturii utile a lansatorului, având în vedere apropierea acestei baze de Ecuator.

Eşecul din 24 august al lansării capsulei Soyuz a reprezentat un serios pas înapoi făcut de Rusia.