Lapte CONTAMINAT cu aflatoxină, descoperit de ANSVSA la trei ferme şi două unităţi de prelucrare

Probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare au fost sechestrate, luni, de ANSVSA, deoarece prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Aproximativ 80 de tone de lapte au fost oprite de la comercializare.

11 mart. 2013, 15:57
Lapte CONTAMINAT cu aflatoxină, descoperit de ANSVSA la trei ferme şi două unităţi de prelucrare

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, precizează ANSVSA într-un comunicat de presă.

Dacă rezultatul analizei va fi pozitiv, laptele va fi distrus. În caz contrar, va fi declarat liber pentru comercializare.

Posibilul lapte contaminat cu aflatoxină provine de la trei ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui. Medicii veterinari au sechestrat aproximativ 80 de tone de lapte suspicionate cu aflatoxină.

În perioada 7-8 martie, au fost efectuate controale la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.

Alertă! LAPTE CONTAMINAT, descoperit în România. Loturile au fost retrase de pe pieţe

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii produselor lactate.

Alertă în sudul ţării. Zeci de kilograme de BRÂNZĂ CU AFLATOXINĂ, descoperite în magazine

În perioada următoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unităţilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică.

Peste 37.000 de păsări contaminate cu SALMONELLA, descoperite la o fermă de pui din România

Aflatoxina se dezvoltă în sporii unei ciuperci şi care se găseşte în mod frecvent în furajele depozitate necorespunzător. Toxina este cancerigenă şi atacă în special ficatul.