Laptele din care a fost făcută brânza cu E-Coli, verificat. Ministrul Agriculturii anunţă controale extinse

Verificarile continuă în cazul copiilor internaţi la Marie Curie pentru a afla dacă şi alte produse sunt infectate cu bacteria e-coli. Ministrul Agriculturii a declarat că veterinarii fac verificări acum la fermele care au vândut laptele din care s-a făcut brânza infectată.

01 mart. 2016, 10:28
Laptele din care a fost făcută brânza cu E-Coli, verificat. Ministrul Agriculturii anunţă controale extinse

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, în această dimineață, la Palatul Parlamentului, că vor fi extinse controalele în magazine, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.

„Se fac verificări şi la sursa de lapte. Laptele în brânza proaspătă nu este pasteurizat. Trebuie vazut sursa laptelui şi unde s-a contaminat. S-au dus sa verifice la cele două ferme care livreaza lapte pentru firma respectivă, una în Dolj, una în Arges. Există un sistem de alerta rapida. Producătorul respectiv şi produsele respective sunt verificate. S-a verificat sursa de apa, nu sunt probleme. S-a verificat sanatatea muncitorilor şi nu sunt probleme. La Bacău, a fost recoltată o probă de la un pui crescut în curte, aflat în frigiderul unei familii care a fost afectată. Doar Ministerul Sănătății poate trage concluziile necesare. Noi doar punem la dispoziție informațiile”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Scandalos este şi faptul că patronul fabricii din Argeş unde autorităţile au găsit bacteria E-coli în brânza proaspătă îşi făcea reclamă cu produsele ,,naturale 100% şi de calitate”.

Vezi şi: Patronul fabricii din Argeş care a răspândit E.Coli îşi lăuda marfa. Vezi ce spunea în urmă cu puţin timp

Unul din cei trei copii din Argeş, decedaţi la Spitalul „Marie Curie”, a consumat brânză proaspătă de vaci în care a fost descoperită bacteria E.coli, a anunţat luni directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Bacteria Escherichia Coli, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet” din Curtea de Argeş, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

CITEŞTE ŞI Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne

„Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală”, a precizat Irimescu.

De asemenea, Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis într-un comunicat de presă că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet„).

„În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În acest moment, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi cinci copii, cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de E.Coli. Dintre aceştia, unul se află în stare gravă la terapie intensivă, după ce au apărut complicaţii neurologice, care sunt „departe de a fi stopate”, a declarat pentru Mediafax, luni dimineaţă, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”.

Vezi si> Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne