Larisa Iordache, gimnasta româncă cu cele mai multe medalii europene. Cum arată acum, după trei ani de pauză din cauza problemelor de sănătate

România s-a remarcat din nou la Campionatele Europene de gimnastică artistică, datorită performanței Larisei Iordache de duminică, de la Mersin, Turcia.

21 dec. 2020, 17:58

Larisa Iordache este gimnasta româncă ce a reușit să aducă acasă cele mai multe medalii europene. A luat două medalii de aur la bârnă și sol și a devenit vicecampioană la sărituri.

Duminică, în cadrul Campionatului European de la Mersin, a urcat pe podium de trei ori. A luat medalia de aur de două ori și a mai obținut o medalie de argint.

Astfel, cu aceste trei medalii obținute duminică, Larisa Iordache a strâns în total 16 medalii până acum, devenind, astfel, cea mai medaliată gimnastă româncă la europene din toate timpurile. A reușit să le întreacă chiar și pe Cătălina Ponor, Nadia Comăneci sau pe Sandra Izbașa.

Nadia Comăneci s-a declarat „impresionată” la performanța Larisei

Nadia Comăneci (59 de ani), gimnasta de 10 de la Montreal, a lăudat performanțele obținute de România la Campionatele Europene de la Mersin, Turcia.

„Am rămas impresionată de revenirea Larisei. Este adevărat că nu au participat unele ţări la aceste campionate europene, dar eu m-am uitat mai mult la dificultate, execuţie şi la punctajul pe care ea l-a obţinut. Dacă stăm şi ne uităm la ceea ce s-a întâmplat la bârnă, exerciţiul ei este competitiv mondial şi olimpic la medalie. Faptul că ea reuşeşte prin voinţa şi determinarea pe care le-a avut ca să concureze la acest nivel spune că ea nu şi-a spus încă tot ce a avut de spus referitor la acest sport.

La sol, ea a executat un exercițiu cu dificultatea pe care a făcut-o şi în ziua de calificare. Dificultatea ei pleca din 5,7, la care se adaugă execuţia. Astăzi au cam pârlit-o cu jumătate de punct, nu am înţeles de ce, dar mă bucur că s-a făcut această contestaţie şi ea a reuşit să aducă această medalie de aur, care a pus România la egalitate cu Rusia, la medalii de aur, 55 în istoria Campionatelor Europene şi peste ruşi la numărul total de medalii”, a declarat Nadia Comăneci.

Trei ani de pauză pentru Larisa Iordache din cauza problemelor de sănătate

Larisa Iordache a făcut trei ani de pauză, timp în care a suferit trei intervenții chirurgicale, însă acum a revenit în forță și se bucură de aplauzele publicului român și nu numai.

În 2017, a ieșit de pe scena gimnasticii mondiale, după ce și-a rupt tendonul de la piciorul stâng și a ajuns într-un scaun cu rotile. Incidentul a avut loc la Campioantele Mondiale de la Montreal, în luna octombrie a anului 2017. A suferit operații chirurgicale, dintre care două nereușite, a făcut mii de ore de recuperare, însă, în cele din urmă a revenit la marea ei pasiune.

„Am așteptat cu nerăbdare să încep antrenamentele, să am verde de la medic și am crezut că o să fie foarte ușor. Îmi ziceam, da, mă duc în sala de gimnastică, mă urc pe aparate, fac tot ce știu, însă nu e chiar așa. Da, pot să vin într-o zi la sală să-mi etalez tot bagajul tehnic și a doua zi să nu mai pot face nimic din cauza durerilor pentru că dimineața nu pot să mă ridic din cauza spatelui sau mă dor gleznele, sau nu pot să mă întind pentru că am acolo un cârcel și tot așa. Ușor, ușor o să treacă și o să fie OK”, povestea Larisa în urmă cu un an.

Pe lângă tendonul ahilian de la piciorul stâng, Larisa s-a confruntat cu dureri îngrozitoare și la nivelul mușchilor fesieri, fasciei plantare și călcâiului de la stângul, umerilor, gleznelor, degetelor. Cu toate acestea, accidentarea din 2017 nu a fost cel mai mare șoc pe care l-a trăit gimnasta în cei 15 ani de sport.

„Șocul a fost reprezentat de acești doi ani care au trecut atât de greu pentru mine. Am ieșit din fenomenul gimnastică pentru că trebuia să mă recreez puțin psihic. Fix după ce m-am accidentat, dacă intram în sala de gimnastică, aveam un gol în stomac și pur și simplu mă apuca plânsul pentru că nu puteam să fac și eu. Am încercat o perioadă să ies din gimnastică de tot, nici măcar la televizor nu m-am uitat, doar așa, când concurau fetele noastre. Mi-era greu să urmăresc pentru că știam că și eu pot să fiu acolo. Recuperarea a mers greu, timpul se scurgea la fel și mă simțeam nefolositoare. Dar de când am început antrenamentele, ușor-ușor mi-am intrat în ritm și mă simt din ce în ce mai bine, chiar dacă am dureri, nu contează”, a mai spus ea, potrivit gsp.ro.

Larisa Iordache, infectată cu coronavirus: „Gimnastica m-a învăţat să fiu o persoană… pozitivă!”

După încercările grele pe care le-a avut de dus, Larisa Iordache a fost, în urmă cu două luni, infectată cu COVID. S-a întâmplat tocmai când se pregătea să revină în lumea gimnasticii și să arate ce poate.

“Gimnastica m-a învăţat să fiu o persoană… pozitivă! Aşteptam un test pozitiv la verificarea de la Izvorani unde trebuia să concurez pentru prima dată după 3 ani! Pregătită, cu ambiţie şi multă determinare alături de antrenorii mei. Eram gata să mă ridic, să lupt pentru visul meu! Aşa voi face şi acum… după un test pozitiv la COVID -19.

M-am izolat acasă pentru două săptămâni, pentru a ramâne sănătoasă şi pentru a reveni în parametrii normali, pentru a-mi putea relua pregătirea liniştită. Mă simt bine, am o stare generală fără simtome grave, simt doar o mică răceală pe care o voi trata aşa cum mi-a recomandat medicul. Îmi pare foarte rău pentru acesta veste… ajunsesem în formă, gata de a arata tot ce am muncit în aceste ultime luni. Viata mi-e un pic dată peste cap. Dar o gimnastă ştie cum să se de-a peste cap şi să aterizeze în picioare, nu?! O să am grijă de sănătatea mea, îmi doresc linişte ! Ceea ce vă doresc tuturor!

PS… Sper să ne vedem la Nationale!”, a postat pe Facebook Larisa Iordache la vremea respectivă.