Lăsata secului 2021. De ce este bine să pregăteşti plăcinte cu brânză dulce şi stafide şi să nu arunci resturile de mâncare

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului are loc duminică, 14 noiembrie. De menţionat că, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.

13 nov. 2021, 13:47
Lăsata secului 2021. De ce este bine să pregăteşti plăcinte cu brânză dulce şi stafide şi să nu arunci resturile de mâncare

Lăsata secului 2021. Deşi nu este o sărbătoare propriu-zisă, zilei în care se lasă sec îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.

Lăsata secului 2021. Ziua în care soacrelor li se oferă plăcinte cu brânză dulce şi stafide preparate în casă

În această zi, se obişnuieşte ca finii să vină la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa.

Se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală. Femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți.

Citeste si Lăsata secului 2021. Ce trebuie să facă toţi creştinii în POSTUL CRACIUNULUI 2021 pentru spor şi sănătate

În Muntenia, femeile pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci.  Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă, să nu intre în ele.

Lăsata secului 2021. Pieptul găinii gătite de Lăsata secului prevesteşte cum va fi iarna

În unele sate din Covasna, de Lăsata Secului, localnicii respectă un obicei străvechi, care are legătură cu focurile purificatoare. La lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri, despre care se crede că au puterea de a purifica respectiva comunitate şi de a alunga spiritele rele. Se credea că prin acest ritual se asigură renaşterea comunităţii.

Există, totodată, credinţa că pieptul găinii gătite de Lăsata secului va prevesti cum va fi iarna. Dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă uşoară și plină de rod.

Oamenii obişnuiesc, de asemenea, să-şi ungă ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Citeste si Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase în noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev, Filipii de toamnă, Sărbătoarea tâlharilor

Un vechi obicei ne spune că de Lăsata secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, în timp ce se rostesc următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică penru ca păsările cerului să nu strice ogoarele.