Laszlo Tokes a adresat un apel la unitate către formaţiunile maghiare pentru un set de revendicări comune

Eurodeputatul Tokes Laszlo a făcut vineri un apel la unitate principalilor actori politici maghiari din România: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar (PCM), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), respectiv Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), la "unire de scop", în sensul pluralismului politic, transmite Agerpres.

09 ian. 2015, 10:33
Laszlo Tokes a adresat un apel la unitate către formaţiunile maghiare pentru un set de revendicări comune

„Ar fi nevoie de anul acesta să ne unim forţele pentru revendicările noastre principale, cum ar fi autonomia, educaţia superioară ori chiar apărarea identităţii noastre naţionale, afectată de războiul împotriva simbolurilor noastre ori pe planul retrocedării imobilelor comunităţii maghiare, respectiv ale bisericilor maghiare. Sper ca acest an va aduce această unire de forţe. Vom iniţia, din partea CNMT, această unire de cauză între actorii principali ai ungurilor din România”, a spus Tokes într-o conferinţă de presă.

El a precizat că este pe deplin de acord cu scopurile declarate ale preşedintelui Klaus Iohannis privind crearea unei Românii noi şi introducerea normalităţii în viaţa politică şi socială a ţării.

„De această normalitate avem nevoie şi noi, maghiarii din Transilvania. Pentru mine, această normalitate este reprezentată de această fotografie, care simbolizează pentru mine libertatea dobândită cu 25 de ani în urmă, libertatea românească, identică cu cea secuiască, a comunităţii maghiare din Transilvania. Chiar aceasta dorim: normalitate pe planul politicii minoritare, normalitate despre care nicidecum nu putem vorbi când în ţara noastră suntem martorii unui antimaghiarism care este moştenirea naţional-comunismului ceauşist”, a spus Tokes.

Deşi membru fondator al UDMR, eurodeputatul a reproşat conducerii Uniunii că „a folosit capitalul Revoluţiei din 1989 pentru a se autolegitima”.

„UDMR ar avea mare nevoie de autorevizuire şi schimbare radicală a politicii sale care a eşuat, chiar cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Chiar şi orbii şi-ar da seama în ce direcţie ar trebui să ne ducem, cu excepţia UDMR”, crede Tokes.