Laura Codruţa Kovesi, apărată de CSM în cazul declaraţiilor lui Bercea Mondial

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, admiterea cererii de apărare a imaginii justiţiei în general, a reputaţiei profesionale şi a imaginii publice a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a cererii de apărare a imparţialităţii procurorilor DNA faţă de felul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial.

09 iul. 2014, 10:12
Laura Codruţa Kovesi, apărată de CSM în cazul declaraţiilor lui Bercea Mondial

CSM a mai decis sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la modul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Bercea Mondial, în special la emisiunea ‘Sinteza Zilei’ de la Antena 3, scrie Agerpes.

Membrii CSM au discutat miercuri raportul Inspecţiei Judiciare în care s-a decis că Bercea Mondial a afectat independenţa justiţiei.

Inspecţia Judiciară a CSM a stabilit că declaraţiile lui Bercea Mondial potrivit cărora Laura Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu au luat mită în scandalul Mircea Băsescu au afectat independenţa Justiţiei.

Inspecţia Judiciară a CSM a decis: BERCEA MONDIAL a afectat independenţa Justiţiei

Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma declaraţiilor lui Bercea Mondial conform cărora şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi judecătorul ICCJ, Laura Stanciu, ar fi luat mită, fiind implicate în dosarul lui Mircea Băsescu privind traficul de influenţă.

De asemenea, DNA a solicitat Inspecţiei judiciare din cadrul CSM „demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice procurorului şef, Lausa Codruţa Kovesi”, ca urmarea unor afirmaţii vehiculate în mass media, referitoare la presupuse fapte de corupţie comise de către  Kovesi.

„Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acreditarea ideii că „interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat, şi afirmaţiile că procurorul şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă” sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA”, preciza DNA.

CITEŞTE ŞI CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după declaraţiile lui Bercea Mondial despre Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu

Pe 19 iunie, Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care fiul său l-a acuzat pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă.

Din duba care l-a adus la DNA din penitenciar, Bercea Mondial le-a spus jurnaliştilor, prin geamul maşinii, că ar fi dat 2 milioane de euro pentru a fi scăpat de închisoare şi că în acest caz ar fi implicate preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu, şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. ‘Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu’, a afirmat atunci el.