Comisia de anchetă o pârăşte pe Laura Kovesi la Ministerul Justiţiei. Pleşoianu: E obligată să vină când e chemată UPDATE

Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare prin care a anunţat că nu se va prezenta luni la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, informează România TV. Este al treilea refuz al şefei DNA.

10 iul. 2017, 04:22
Comisia de anchetă o pârăşte pe Laura Kovesi la Ministerul Justiţiei. Pleşoianu: E obligată să vină când e chemată UPDATE

UPDATE Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat, luni, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, referitor la sesizarea care va fi trimisă Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, că în regulament scrie că dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este acea de sesizare a organelor de urmărire penală, cerând colegilor săi din Comisia juridică să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi.

”Nu e datoria mea să găsesc articolul. Avem foarte multe minţi juridice luminate în PSD care au elaborat acel regulament. Eu, ca membru al comisiei, nu trebuie să mă apuc brusc acum să fac Dreptul. Trebuie să respect ce spune regulamentul, pentru că eu am fost numit în această comisie, care are un regulament gândit de nişte oameni din acest Parlament. În regulament scrie negru pe alb că, dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este aceea de sesizare a organelor de urmărire penală”, a declarat Liviu Pleşoiau.

Social-democratul a precizat că din acest motiv îi roagă pe colegii săi din Comisia juridică, sau pe cei care au elaborat regulamentul respectiv, să explice la ce s-au gândit în momentul în care l-au făcut.

”E nevoie de aşa ceva (ca juriştii să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi – n.r.). Nu se poate să elaborezi un regulament după care să vii să spui că nu există o corelare între regulament şi Codul penal – dacă vorbim despre o infracţiune în baza căreia sesizezi organele de urmărire penală. Este, din punctul meu de vedere, lamentabil să acţionezi în felul acesta, dar chiar şi dacă în momentul acesta trecea propunerea mea, n-aveam nicio îndoială asupra faptului că la domnul Lazăr s-ar fi oprit”, a explicat Pleşoianu.

El a mai spus că singura sa aşteptare este ca ministrul Justiţiei ”să nu mai considere că nu e oportun” să ceară revocarea din funcţie a şefei DNA.

”Acum doamna Kovesi încală o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale care spune negru pe alb că e obligată să vină atunci când e chemată. Dacă nici acum nu este oportun, atunci cred că Parlamentul României poate să plece liniştit acasă”, a spus social-democratul.

Referitor la faptul că deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus că nu există un articol în care să poată fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, Pleşoianu a afirmat că acesta are o experienţă profesională juridică bogată şi trebuie întrebat dacă a participat sau dacă ştie persoanele care au elaborat regulamentul.

De asemenea, el a precizat că în sesizarea către Ministerul Justiţiei va scrie clar că s-a încălcat Constituţia.


UPDATE Membrii Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 au decis luni să sesizeze ministrul Justiției cu privire la refuzul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri.

Pentru această propunere s-au înregistrat șapte voturi, iar împotrivă – trei.

Comisia a decis de asemenea să îi trimită o adresă șefei DNA prin care să o întrebe dacă în seara alegerilor prezidențiale din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea.


UPDATE Laura Codruța Kovesi arată în această adresă oficială, care are trei pagini, că a luat la cunoștință obiectivele comisiei, acestea fiind cuprinse în hotărârea votată de plenul Parlamentului pentru înființarea Comisiei de anchetă.

„Referitor la adresa dumneavoastră cu nr. 4C-30/77 din data de 06 iulie 2017 privind invitația care mi-a fost adresată de a participa în data de 10 iulie 2017, la ora 11,30, sala ‘Mihai Viteazul’, nivel PI, Palatul Parlamentului, pentru a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial informații ce vor fi solicitate de membrii acestei comisii, vă comunic faptul că prin adresa dumneavoastră cu nr. 4C-30/64/13.06.2017 am luat la cunoștință de obiectivele comisiei”, se precizează în scrisoarea transmisă de șefa DNA parlamentarilor.

În scrisoare sunt apoi trecute obiectivele comisiei: verificarea dispozițiilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din anul 2009; determinarea implicării unor instituții și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau în decizii politice ce excedează atribuțiilor stabilite prin lege pentru aceste instituții, în cadrul procesului electoral; verificarea posibilei existențe a unor mecanisme paralele de influențare și/sau de viciere a rezultatului votului, precum și determinarea instituțiilor și/sau persoanelor care au contribuit la realizarea acestora; determinarea practică a capacității de procesare în timp real a solicitanților care au votat în unele secții de vot, în special în afara granițelor; verificarea legalității achiziționării aplicațiilor și/sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale din anul 2009, precum și verificarea modalității prin care s-a asigurat transparența și cunoașterea de către reprezentanții partidelor politice a acestor aplicații; verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării.

Alte obiective ale Comisiei de anchetă amintite în scrisoarea șefei DNA: verificarea modului în care Serviciul de Telecomunicații Speciale a asigurat serviciile de telefonie specială — voce și transmitere de date—, precum și posibile interferențe nelegitime în procesul electoral; verificarea modului în care au fost soluționate de către instituțiile statului plângerile/sesizările ori au fost valorificate informațiile privind oferirea sau darea de bani, bunuri și alte foloase, în scopul determinării alegătorilor să voteze ori să nu voteze un anumit candidat; verificarea modului în care au fost stabiliți președinții și locțiitorii acestora pentru secțiile de vot din străinătate, precum și modul în care au fost constituite birourile secțiilor de vot din străinătate; verificarea documentelor primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la Biroul Electoral Central, în vederea arhivării electronice de către furnizorul de servicii de arhivare electronică, selectat atât pentru secțiile de vot din țară, cât și pentru cele din străinătate.

Verificarea modului în care au fost desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora și dacă aceste persoane au îndeplinit condițiile prevăzute de lege; verificarea modului în care au fost constituite birourile electorale pentru secțiile de votare din țară și străinătate; verificarea modului în care Ministerul Afacerilor Externe a distribuit către birourile electorale ale secțiilor de vot din străinătate buletinele de vot, ștampilele de control, precum și cele cu mențiunea „votat”, a celorlalte materiale necesare procesului electoral, numărul de buletine de vot, transmise către fiecare secție de vot din străinătate, precum și algoritmul pe baza căruia s-a decis ce număr de buletine de vot să fie transmis fiecărei secții de vot din străinătate; verificarea modului în care și-au exercitat dreptul de vot persoanele care nu au fost înscrise în lista electorală permanentă, în special la secțiile de vot din străinătate, determinarea practică a capacității de procesare a solicitărilor de vot în unele secții de vot din străinătate, precum și a celor care și-au exprimat votul prin intermediul urnei speciale; verificarea modului în care au fost securizate rezultatele votării în circumscripțiile din străinătate, precum și a modului în care au fost transmise informațiile către Biroul Electoral Central — se numără și ele printre obiectivele menționate de Kovesi.

„Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă”, precizează procurorul șef al DNA la finalul scrisorii.


UPDATE Oana Florea, preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, a anunţat că în şedinţa de luni se va lua o decizie cu privire la refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la audieri, variantele luate în calcul fiind sesizarea Ministerului Justiţiei sau depunerea unei plângeri penale.

„Avem 2 posibilităţi. Una se referă la sesizarea autorităţii superioare (Ministerul Justiţiei – n.r.), cea de-a doua se referă la plângerea penală. (…) Faptul că unii sau alţii se prezintă sau nu nu trebuie să ne împiedice continuarea activităţii”, a spus Oana Florea.

Ea a precizat că o decizie se va lua prin vot în şedinţa de luni. Şeful Comisiei a spus că ea nu va face o propunere, urmând să vadă care sunt sugestiile colegilor ei. Florea nu a comentat nici absenţa procurorului şef al DNA.

„(Refuzul – n.r.) nu mi se pare în niciun fel. Asta consideră dânsa, că nu trebuie să se prezinte”, a afirmat Oana Florea.

 

UPDATE Laura Kovesi a trimis o scrisoare către Comisie, în care arată că nu are informaţii relevante pentru anchetarea alegerilor din 2009.

Procurorul şef al DNA spune că nu se va prezenta pentru că nu deţine informaţii cu privire la prezidenţialele din 2009 care să poată ajuta Comisia în obiectivele ei.

„Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017 – ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă”, se arată în scrisoarea trimisă de Kovesi.

Este a treia oară când şefa DNA refuză să se prezinte în faţa Comisiei, chiar dacă între timp Curtea Cosntituţională a decis că legea care îi obligă pe şefii instituţiilor să se prezinte la audieri este constituţională.

 

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 se reuneşte luni, de la ora 11.30, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fiind aşteptată la audieri, după ce membrii comisiei i-au adresat o nouă invitaţie, ea refuzând de două ori să se prezinte la comisie. În cazul în care Kovesi nu va da curs nici acestei invitaţii, ar putea fi făcute plângeri la Ministerul Justiţiei şi la parchet.

Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, a declarat duminică, pentru News.ro, că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns de la Laura Codruţa Kovesi cu privire la prezenţa sa la comisie.

„Nu, dar având în vedere că a fost week-end, dacă acest răspuns există, cel mai probabil luni dimineaţă o să-l avem”, a afirmat Oana Florea, întrebată dacă a primit vreun răspuns de la procurorul-şef al DNA.

Oana Florea declara, joi, că a fost făcută o propunere către biroul comisiei pentru invitarea Laurei Codruţa Kovesi pentru luni la audiere.

„A intervenit decizia CCR, care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină. De aceea, cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie”, a spus deputatul PD.

Întrebată ce se va întâmpla dacă şefa DNA refuză şi de această dată să vină la comisie, Oana Florea a răspuns: „Vom face ceea ce spune legea şi regulamentul. Decizia va fi luată de toţi colegii prin vot. Fie vom înainta (…) către Ministerul Justiţiei o plângere, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu. Deocamdată, avem în vedere invitarea doamnei Kovesi la comisie”.