Laura Codruţa Kovesi: Avem poliţişti din DNA care au fost condamnaţi pentru scurgeri de informaţii

Laura Codruţa Kovesi a arătat luni, la audierea privind reînvestirea ei în funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că au existat cazuri de scurgeri de informaţii din cadrul DNA, însă ele au fost anchetate ca orice alt dosar şi s-au finalizat chiar şi cu condamnări. Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a spus cu aceeaşi ocazie că desemnarea Laurei Kovesi pentru un al doilea mandat la şefia DNA era singura opţiune raţională pentru lupta anticorupţie.

28 mart. 2016, 08:58
Laura Codruţa Kovesi: Avem poliţişti din DNA care au fost condamnaţi pentru scurgeri de informaţii

Laura Codruța Kovesi a declarat luni, la interviul de reînvestire în funcția de şef al DNA, că, în cazul întregului personal al DNA, criteriile de integritate trebuie să fie superioare oricărui magistrat.

Aceasta a răspuns întrebării vicepreședintelui CSM, Luminița Palade, legate de măsurile care trebuie luate în ipoteza unor scurgeri de informații clasificate sau confidențiale din DNA.

„Ne-am confruntat cu astfel de situații în 2013, când un procuror-șef al DNA a fost suspectat de fapte de corupție, n-am avut nicio ezitare, am înregistrat dosarul — a fost repartizat unui procuror din structura centrală și legea a fost aplicată la fel cum se aplică pentru toți cetățenii. Am avut și astfel de situații și cu polițiști, de fiecare dată când genul acesta de dezvăluiri îmbracă forma unor infracțiuni am constituit doare penale și le-am investigat la fel ca orice alte dosare; avem polițiști din DNA care au fost condamnați pentru astfel de fapte. (…) În cazul nostru, criteriile de integritate trebuie să fie oarecum superioare oricărui magistrat”, a spus Kovesi.

Ea a arătat că, atunci când au fost identificate anumite comportamente care ar fi putut constitui abateri disciplinare, a fost sesizat de fiecare dată CSM, în special Inspecția Judiciară.

„În ceea ce privește măsurile administrative referitoare la informațiile clasificate, avem un compartiment de informații clasificate care este condus de un procuror șef, avem niște reguli foarte stricte cu privire la circuitul documentelor, modul în care se repartizează lucrările, modul în care se folosesc informațiile din aceste documente. În urma incidentelor, dacă pot să le spun așa, de fapt în urma instrumentării dosarelor cu procurori sau polițiști în funcție, am dispus anumite măsuri administrative privind accesul la informație, am limitat foarte mult accesul la informații al procurorilor sau polițiștilor. Munca este extrem de mult compartimentată, are acces la toate informațiile din DNA un anumit număr de persoane și doar pentru cazuri obiective”, a afirmat Kovesi.

Prevenirea trebuie să aibă un rol important în eradicarea fenomenului corupției, a afirmat luni Laura Codruța Kovesi, la interviul de reînvestire în funcția de procuror șef al DNA, susținut în fața Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„În ceea ce privește politicile de prevenție, am fost participanți activi la implementarea măsurilor dispuse în Strategia Națională Anticorupție 2012-2015, am participat de asemenea cu propuneri la noua strategie care este în dezbatere publică (…). Este extrem de important ca fenomenul corupției să fie eradicat nu doar prin represiune, ci și prin prevenire”, a declarat Kovesi, răspunzând unei întrebări adresate de Oana Schmidt-Hăineală, membru CSM.

În opinia șefei DNA, fiecare instituție publică ar trebui să identifice vulnerabilitățile interne și să încerce să prevină faptele de corupție.

„Noi centralizăm toate hotărârile definitive în cazurile noastre. Ar fi important pentru noi dacă fiecare instituție publică ar analiza aceste hotărâri judecătorești, pentru a identifica vulnerabilitățile și riscurile care există în interiorul instituției și ar încerca să ia măsuri de prevenire”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Citeşte şi: CSM a dat aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi, pentru reînvestirea procurorului-şef Codruţa Kovesi la DNA

Raluca Prună, ministrul Justiției,  a declarat luni că și-a fundamentat propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în fruntea Direcției Naționale Anticorupție având în vedere rezultatele „absolut remarcabile” ale DNA sub coordonarea acesteia și încrederea publicului în această instituție, afirmând că niciun ministru nu avea o altă opțiune „rațională și de bun simț” decât aceea de a recompensa această performanță.

În debutul ședinței Secției pentru procurori a CSM, ministrul Prună a spus că și-a întemeiat propunerea ținând cont de parcursul profesional al Laurei Codruța Kovesi, de mandatele la cel mai înalt nivel pe care le-a avut la vârful Ministerului Public — două mandate de procuror general și cel de la DNA.

„Am plecat în mod evident și de la rezultatele absolut remarcabile ale DNA sub coordonarea doamnei procuror șef Kovesi. Am constatat că obiectivele pe care domnia sa și le-a propus în planul de management pe care l-a prezentat acestui Consiliu la obținerea primului mandat de procuror șef al DNA au fost îndeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred că și la nivel instituțional, prin reorganizarea Direcției, și la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu toții, indiferent că suntem numai cetățeni sau că avem niște funcții de demnitate în România, sunt evidente, vorbesc de la sine. În trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante”, a susținut Raluca Prună.

Ministrul Justiției a arătat că au crescut numărul de rechizitorii, cel al inculpaților trimiși în judecată, precum și importanța dosarelor.

De asemenea, ea a punctat că numărul de achitări a scăzut în acești trei ani de mandat al șefului DNA și că în ultimul raport de bilanț este consemnat un procent puțin peste 7,5%. Un alt argument adus de Raluca Prună s-a referit la valoarea măsurilor asiguratorii, arătând că în ultimul an aceasta se ridică la jumătate de miliard de euro.

„Nu este deloc o cifră mică pentru România și dacă este să comparăm cu alte unități de parchet este o cifră care obligă, aș putea spune, celelalte unități de parchet”, a subliniat ministrul Justiției.

În ceea ce privește încrederea publică în DNA, Prună a spus că în timpul mandatului actualului procuror șef s-a înregistrat o creștere.

„Este ultima cifră pe care o mai spun în susținerea propunerii mele — faptul că avem o unitate de parchet care se bucură de încrederea a 61% din populație și care depășește, fără să spun cifrele, cu foarte mult încrederea în instituții fundamentale ale statului de drept în România și oriunde în această lume. Deci și acest lucru arată că DNA, sub conducerea doamnei procuror șef Kovesi și cu echipa pe care și-a ales-o, a atins viteza de croazieră în care instituția este o instituție matură, care funcționează foarte bine și pentru toate aceste motive cred că niciun ministru de Justiție nu avea o altă opțiune rațională și de bun simț decât aceea de a recompensa performanța și de a propune reînvestirea procurorului șef de la DNA„, a explicat ministrul.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).