Kovesi, despre Black Cube: Sunt şi persoane reţinute, dar DIICOT face anchetă faţă de un grup organizat constituit împotriva DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat vineri, la Europa FM, că în cazul Black Cube, DIICOT efectuează o anchetă faţă de un grup organizat constituit împotriva DNA, precizând că procurorii Direcţie, precum şi instituţia sunt atacate ”în exclusivitate de persoane cercetate”.

30 sept. 2016, 11:33
Kovesi, despre Black Cube: Sunt şi persoane reţinute, dar DIICOT face anchetă faţă de un grup organizat constituit împotriva DNA

„E foarte interesant sa readucem în discuţie comunicatul DIICOT. Trecând peste ceea ce mi s-a întâmplat mie şi familiei în aşa-zisa afacere Black Cube. (…) Observăm că mai nou sunt firme care sunt angajate pentru hărţuire, pentru intimidare. Să citim cu atenţie comunicatul DIICOT care spune că o astfel de firmă a fost angajată folosindu-se fonduri, s-au dat comisioane de succes, vorbim de un grup organizat – sunt una sau două persoane reţinute sau arestate în acest moment – dar DIICOT efectuează o anchetă faţă de un grup organizat constituit împotriva DNA”, a spus Kovesi, la Europa FM.

Şefa DNA a mai spus că există „un atac incredibil asupra DNA, la adresa persoanei procurorului şef al DNA”.

„Aceste atacuri, în exclusivitate, sunt făcute de persoane care sunt cercetate de noi sau de alte structuri de parchet. (..) Observăm că persoanele pe care noi le cercetăm, de supărare, fac atacuri în fiecare zi, în fiecare zi sunt atacuri, de o agresivitate din ce în ce mai ridicată”, a mai spus Kovesi.

De asemenea, procurorul-șef al DNA a făcut precizări despre declarațiile sale făcute în cazul senatorului Gabriel Oprea, suspectat de ucidere din culpă în dosarul decesului polițistului Bogdan Gigină.

A fost o declarație pe care am făcut-o imediat după votul din Parlament. E vorba de un caz în care așteptarea socială a fost extrem de mare și este foarte mare. Acel vot a blocat justiția. Toate așteptările din spațiul public, toate așteptările justificate sau nu ale oamenilor au rămas în așteptare pentru că nu se mai poate da niciun verdict în urma acelui vot politic. În acest context a fost dată declarația mea„, a spus Kovesi.

M-am referit și la așteptările tuturor oamenilor, inclusiv la ale părților din dosar. Era vorba de blocarea anchetei. Meseria de procuror sau declarațiile mele în calitate de șef al DNA nu pot fi ca la matematică unu cu unu fac doi„, a completat procurorul-şef al DNA.

La o zi după ce a fost respinsă urmărirea penală față de Gabriel Oprea, şefa DNA a spus că este un vot politic și că ”O mamă trebuie să aștepte.”

Șefa DNA a venit cu precizări și despre un comunicat al DNA privind cazul Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinteTraian Băsescu. Vlad Petreanu, unul dintre jurnaliştii care au intervievat-o pe Laura Codruţa Kovesi, a făcut referire la faptul că procurorii au menționat în acel comunicat că  Ioana Băsescu și un alt inculpat din dosar, fostul partener al Ioanei Băsescu, au mers în Cuba și a întrebat-o pe șefa DNA care este relevanța acestei informații.

Are o relevanță destul de mare. În comunicatele noastre sintetizăm starea de fapt pentru a explica publicului ce anume cercetăm. În situația în care anumite deplasări private se fac folosind bani de la instituții publice, noi putem să scriem acest lucru în comunicatul de presă.  Era un element relevant în această anchetă. Sunt anumite evenimente publice care sunt cunoscute și altele nu. Nu vreau să comentez dosarul, dar când facem o afirmație este susținută de probele de la dosar„, a spus Laura Codruta Kovesi. 

Laura Codruta Kovesi a vorbit la Europa FM şi despre scurgerile de informații din diverse dosare:

Este o chestiune care ne preocupă această scrugere a informațiilor. De multe ori ne încurcă. În 2014 a apărut noul cod penal care a schimbat puțin regulile jocului privind modalitățile de comunicare. În momentul în care aducem unei persoane calitatea de învinuit, atunci îi dăm atât acesteia cât și avocatului copii ale dosarului. Acest lucru ne duce la situații în care dăm și câte 30 de copii ale dosarului.  În momentul în care facem audieri, nu mai avem audierea de unu la unu cum eram obișnuiți procuror-inculpat, procuror-martor. Atunci când cităm o persoană la DNA suntem obligați să anunțăm și avocații pentru a participa la acea activitate. Avem situații în care audiem o persoană în prezența altor 11 persoane. Acestea sunt modalitățile cele mai dese în care informațiile din cadrul DNA apar în spațiul public și noi nu putem să le gestionăm”, a declarat şefa DNA. 

Procurorul-şef al DNA a făcut declaraţii și despre cel mai recent dosar în care Victor Ponta și Sebastian Ghiță au fost puși sub control judiciar.

Laura Codruța Kovesi a declarat, în premieră, că fostul premier britanic Tony Blair nu are nicio calitate în acest dosar. E vorba de cazul în care Sebastian Ghiță este acuzat că i-ar fi dat lui Victor Ponta peste 200.000 de euro astfel încât acesta să fie pus pe listele PSD la alegerile parlamentare din  2012. Cu acești bani ar fi fost plătită vizita lui Tony Blair în România.

Șefa DNA a explicat de ce le-a interzis inițial celor doi inculpați să nu vorbească despre acest dosar.

Este un caz în care pot să fac anumite comentarii, fără a intra pe fond și fără a comenta cazul. În acest dosar nu s-a remis un rechizitoriu. Acuzațiile DNA sunt înscrise în ordonanța prin care persoanele sunt învinuite. Procurorul este obligat să-i dea persoanei învinuite această ordonanță. Ce este interesant în acest dosar este că aceste persoane care urmau să fie învinuite au fost citate în cursul unei zile pentur ora 11 și ora 12. Dimineață, la prima ora, o persoană a ieșit în spațiul public și a dat amănunte din ancheta DNA, ce persoane sunt implicate cu toate că nu era adevărat. Noi nu avem un dosar Ponta-Blair. Nu există acest dosar în DNA. Cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu are nicio implicare în acest dosar, deși el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de anchetă în spațiul public. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința publicului de către Sebastian Ghiță care a făcut declarații înainte să fie audiat. A prezentat dosarul înainte să fie audiat. A fost interesant și pentru noi să aflăm de unde s-au cunoscut aceste informații. De aici și rațiunea procurorului care a instituit controlul judiciar de a nu comunica cu martorii și de a nu comenta public acest dosar„, a zis Kovesi.