Laura Codruţa Kovesi dezvăluie miza atacului la CEDO. Planul care loveşte în Tudorel Toader

Laura Codruța Kovesi face noi precizări referitoare la scopul atacării la CEDO a hotărârii de revocare din funcţia de procuror şef al DNA, menționând că este o chestiune de principiu, prin care doreste stoparea îngenuncherii procurorilor.

09 ian. 2019, 07:07
Laura Codruţa Kovesi dezvăluie miza atacului la CEDO. Planul care loveşte în Tudorel Toader

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat că sesizarea depusă la CEDO pe tema revocării sale din funcție este unul de principiu și explică faptul că odată ce judecătorii CEDO vor constata încălcări ale drepturilor omului, atunci procedura de destituire a unui procuror-șef se va schimba. O decizie favorabilă pentru Kovesi la CEDO va lovi puternic în strategia lui Tudorel Toader, cel care va fi nevoit să găsească alte soluții pentru a schimba procurorii șefi pe care îi consideră nepotriviți în funcții.

„Nu e vorba de bani, prin cererea formulata nu am solicitat plata unor despagubiri, ci este o chestiune de principiu. Am solicitat sa se constate ca mi-au fost incalcate anumite drepturi. (..) Nu am fost citata, nu am avut dreptul sa imi fac apararaea , sa intervin in proces. Mi s-a aplicat o sanctiune a revocarii cu toate ca in atributiile CCR nu e prevazta chestiunea revocarii, e o chestiune de principiu. Ea nu poate fi atacata, pentru orice cetatean al tarii exista dreptul de a contesta revocarea sau sanctiunea, in timp ce decizia CCR a fost definitiva, fara drept de a fi contestata. Doresc stoparea ingenungherii procurorilor, doresc stoparea acetei proceduri abuzive. Am mai spus, sunt atacuri care urmaresc cingenungherea statului de drept, se incerca stoparea independentei proc, inlaturarea celor care doresc continuarea luptei anticoruptie”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

”Nu comentez acest demers, dar repet, această solicitare către CEDO este una de principiu. Dacă Curtea va constata că prin această procedură au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului, atunci această procedură nu va putea fi aplicată și pe viitor.”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Kovesi a refuzat să comenteze situația din interiorul DNA, acolo unde de peste șase luni conducerea este interimară.

”Chiar astăzi cred că sunt 6 luni de când am fost revocată, nu mai conduc DNA. Cei care sunt acolo trebuie să explice situația din instituție. Eu, ca de obicei, comentez ceea ce fac eu, nu ceea ce fac alții.”, a mai spus fostul procuror-șef DNA.

De asemenea, Kovesi a evitat să intre în polemică cu Tudorel Toader. ”Eu comentez ceea ce fac eu, nu ceea ce fac alții”.